Isak Žvegelj. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Isak Žvegelj. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Sanje so se uresničile 23-letnemu Blejcu, sinu nekdanjega olimpijca Denisa Žveglja.

"Zelo sem zadovoljen, to je velika tekma v karieri, se je zelo veselim. Veliko mi pomeni tudi, ker je moj oče bil na olimpijadi v Barceloni."

Takrat je ta skupaj z Iztokom Čopom osvojil bronasto medaljo. Njun trener je bil Miloš Janša. Tvorec velikih uspehov zdaj bedi tudi nad Isakom Žvegljem. "Pritegnilo me je to, da se je Isak pred leti odločil, da želi resno trenirati. Po dogovoru sem se tudi sam strinjal s tem," je povedal Janša.

"Zelo sem zadovoljen, da imam tako dobro vodstvo in da imam zelo dobre treninge. Vem, kaj delam. Tudi napredek opažam iz dneva v dan. Mislim, da nama gre zelo dobro," je dodal Žvegelj.

Trener pa je Isaka Žveglja primerjal tudi z veslači generacije njegovega očeta. "Po nekih karakteristikah se približuje tem, ki so osvajali medalje ali pa bili finalisti. Pri tem je malo v zaostanku, ker je moral dve leti malo pavzirati."

In če bo še naprej tako garal, bo lahko posegel tudi po najvišjih mestih, je še dodal Janša.

23-letni Isak Žvegelj je letos pod taktirko Miloša Janše naredil velik kvalitetni preskok in se prebil skozi slovenske, evropske in svetovne kvalifikacije na olimpijske igre. Lani je Žvegelj prvič nastopal v članski kategoriji, letos pa v internih kvalifikacijah premagal Filipa Pfeiferja in si tako pridobil možnost olimpijskih kvalifikacijah.

Na evropskih v Szegedu je bil četrti, na svetovnih v Luzernu pa deveti. Isak sicer izhaja iz znane veslaške družina z Bleda - njegov oče Denis je dvakratni udeleženec OI in nosilec ene od prvih dveh slovenskih olimpijskih medalj iz Barcelone 1992, ki jo je osvojil v dvojcu z Iztokom Čopom.

Zelo impresivna je tudi zgodba trenerja Miloša Janše, ki odhaja že na svoje devete Olimpijske igre - Münchna 1972 se je udeležil kot veslač, potem pa bil izjemno uspešen kot trener na OI v Seulu 1988 (bron, osmo mesto), Barceloni 1992 (dvakrat bron), Atlanti 1996 (dvakrat četrto mesto), Sydneyu 2000 (zlato), Atenah 2004 (srebro, deveto mesto), Pekingu 2008 (četrto in šesto mesto) in Londonu 2012 (bron).

Po 12 letih bo imelo slovensko veslanje predstavnika na OI