Volilna skupščina bo 16. decembra. Foto: www.alesfevzer.com
Volilna skupščina bo 16. decembra. Foto: www.alesfevzer.com

To je Stanko Glažar, podpredsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS). Glažar je ob tem napovedal podporo NZS-ja Sodržniku na volilni skupščini OKS-a 16. decembra. "Izvršni odbor NZS-ja je včeraj potrdil podporo Sodržniku na volitvah," je povedal Glažar.

Član izvršnega odbora OKS-ja in podpredsednik strokovnega sveta vlade za šport je na listi Sodržnika nasledil Romana Dobnikarja, ki je 25. oktobra odstopil z mesta predsednika Atletske zveze Slovenije (AZS). Kandidata za podpredsednika na njegovi listi ostajata Maja Pajek, prodekanja fakultete za šport, in predsednik nadzornega odbora OKS-a Andraž Žurman.

Sodržnik je ponovil trditve o vročem dogajanju pred volitvami, ki jih je izrekel v odzivu ob Dobnikarjevem odstopu z mesta predsednika AZS-ja in umiku iz kampanje OKS-a. "Dobnikar je odstopil ali pa je bil 'odstopljen'. Pričakoval sem, da bo volilna kampanja dostojna, a doslej ni bilo tako," je dejal.

"Na terenu prihaja tudi do groženj"

Pri tem je znova pokazal na svoja protikandidata. "Obsojam in obžalujem neetično ravnanje preostalih dveh kandidatov, saj na terenu prihaja tudi do groženj, da bo kdo izgubil službo, kar je bilo najopazneje pri občinskih volitvah za predstavnike OKS-a na skupščini," je zatrdil Sodržnik.

Obregnil se je tudi na dogajanje na OKS-u in širše v krogih državnih športnih organizacij pred volitvami. "Obsojam enostransko podporo vodstva OKS-a in tudi javno lobiranje sedanjega predsednika OKS-a za Barado. To se ne bi smelo početi. Tako ravnanje oba preostala kandidata postavlja v nemogoč položaj," je še povedal Sodržnik in postregel s še eno obtožnico. "Nekateri člani direktorata za šport so tudi pri izvedbi nedavnih volitev v svet Fundacije za šport ravnali nezakonito in pričakujem, da bodo na vladi in v državnem zboru v skladu s temi navedbami odločali v naslednjih korakih formiranja sveta."

Barada: Imam čisto vest

"Jaz lahko rečem, da imam čisto vest, nobene žal besede nisem rekel proti Sodržniku in je tudi ne bom. Sodržnik je še vedno moj kolega iz ekipe, torej podpredsednik OKS," se je na obtožbe odzval Barada. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je dejal, da zadeve ne bo komentiral.

Cilj podvojitev državnega proračunskega dela za šport

Po njegovih besedah razmere za šport na državni ravni niso dobre, dve tretjini sredstev za šport namenijo občine. Prihodnje leto se izteče tudi desetletni nacionalni program športa in novega ni na vidiku. Njegova ekipa, če bo izvoljena, bo predlagala, da se staremu podaljša rok za dve leti in bo novi veljal do leta 2034, v njem pa bi bila zaveza, da bi se podvojil državni proračunski delež za šport.

Kandidirati za zimske OI 2034

Sodržnik z ekipo želi povečati tudi telesno dejavnost prebivalstva in doseči, da bi bil dan športa kot državni praznik dela prost dan. Sodržnik je prav tako prepričan, da bi lahko Slovenija v naslednjem obdobju dobila člana Mednarodnega olimpijskega komiteja, če se poenoti o kandidatu. Prav tako je ocenil, da bi lahko do leta 2034 Slovenija z Avstrijo in Italijo dobila organizacijo zimskih olimpijskih iger, ker imajo izgrajene že vse objekte.

Država bi lahko odkupila Plečnikov stadion

Na novinarski konferenci v Hali Tivoli, kamor želi znova preseliti OKS, je Sodržnik še dejal, da bi država lahko odkupila propadajoči Plečnikov stadion za Bežigradom, kjer bi lahko zrasel nov park, saj po njegovem mnenju Ljubljana ne potrebuje dveh velikih stadionov.

Na ta način bi OKS, ki ima delež v omenjenem stadionu, z novimi sredstvi vzpostavil novo olimpijsko središče po zgledu Nemčije in tam v brezplačnih prostorih namestil športne zveze. Te bi imele tam na voljo tudi pravno, računovodsko in drugo pomoč. V njegovi ekipi predlagajo tudi solidarnostne sheme za pomoč manjšim zvezam in pripravo vsega za nov televizijski program OKS-a.