Bronasti slovenski trio - Urša Kragelj, Nina Mozetič in Eva Terčelj. Foto: Ervin Čurlič
Bronasti slovenski trio - Urša Kragelj, Nina Mozetič in Eva Terčelj. Foto: Ervin Čurlič
Urša Kragelj
Urša Kragelj je tudi v posamični konkurenci dokazala, da je zelo hitra, a se zaradi napak ni prebila skozi kvalifikacije. Foto: MMC RTV SLO
Tacen
Slovenija je osvojila prvo odličje na domačem svetovnem prvenstvu. V nedeljo se bo na progo spustilo še nekaj močnih slovenskih orožij. Foto: Sandi Fišer
Kajakašice rešile slovensko čast


Slovenske kajakašice so suvereno opravile s težko progo v Tacnu. Dolgo časa so vodile, na koncu pa so jih prehitele le Čehinje in Nemke. "Delale smo kar nekaj let. To je obliž na rane iz posamičnih voženj. Res smo vesele, da smo osvojile kolajno. Upam, da bodo jutri še naši fantje osvojili kakšno odličje. Sicer pa smo se potrudile po najboljših močeh, pokazale smo svoj optimum. Na progo smo šle z miselnostjo, da odveslamo varno, saj je proga težka in pri ekipnih tekmah si zelo izpostavljen napakam. Na koncu se je vse lepo izteklo in smo res vesele," je dejala Urša Kragelj, ki je odlično veslala tudi v kvalifikacijah posamične preizkušnje, a je zaradi izpuščenih vrat ostala brez polfinala.
Avstrijsko slavje med posameznicami
Med posameznicami si je naslov svetovne prvakinje priveslala Avstrijka Corinna Kuhnle. Druga je bila Slovakinja Jana Dukatova, uspeh Avstrijk pa je dopolnila Violetta Oblinger-Peters, ki je bila tretja. Edina slovenska predstavnica v posamični konkurenci Nina Mozetič, ki se ji je uspelo prebiti skozi kvalifikacijsko sito, ni izkoristila svojih bogatih izkušenj in je ostala brez finalne vožnje. Domači SP je Mozetičeva z 52 kazenskimi sekundami (sredi proge je izpustila vratca) zasedla 27. mesto.
Hochschornerja upravičila vlogo favoritov
Tekmovanje so končali tudi dvojci. V ekipni tekmi so Sašo Taljat in Luka Božič, Luka Slapšak in Urban Jarc ter Simon Hočevar in Dejan Kralj zasedli šesto mesto, zmagali so Francozi pred Čehi in Nemci. V finalu sta med dvojci sicer slavila prva favorita brata Peter in Pavol Hochschorner iz Slovaške pred Denisom Gargaudom Chanutom in Fabienom Lefevrom ter Britancema Davidom Florenceom in Richardom Hounslowom. Slovencev v finalu ni bilo.
Lani tretja, letos enajsta
Največ se je pričakovalo od branilcev brona z lanskega SP-ja v Seu d'Urgellu Luke Božiča in Saša Taljata, ki sta ob 4 kazenskih sekundah za 1,47 sekunde zgrešila prvo deseterico. Ob 11. mestu je Sloveniji pripadlo tudi 12. mesto, samo sedem stotink za reprezentančnima kolegoma sta zaostala Luka Slapšak in Urban Jarc (+4). Razočarala sta izkušena Dejan Kralj in Simon Hočevar, ki sta bila med 20 posadkami (+60) šele 19.
Kauzer bo v nedeljo branil naslov
V nedeljo bodo posamezniki podelili še pet kompletov odličij. Na sporedu bodo še končne odločitve v posamičnih konkurencah kanuistk, kanuistov in kajakašev ter ekipni tekmi kanuistov in kajakašev. Od nedeljskih preizkušenj si veliko obetajo v slovenskem taboru, saj bo na progi kar nekaj močnih orožij. Nastopili bodo kajakaši Peter Kauzer, Jure Meglič in Dejan Kralj, kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Jure Lenarčič ter kanuistka Eva Terčelj.

Rezultati          
C-2:
1. HOCHSCHORNER/HOCH. SLK 105,35 (0)
2. CHANUT/LEFEVRE FRA +3,65 (4)
3. FLORENCE/HOUNSLOW VB +4,01 (0)
...
11. BOŽIČ/TALJAT SLO
12. SLAPŠAK/JARC SLO
19. KRALJ/HOČEVAR SLO

K-1 (Ž):
1. C. KUHNLE AVT 102,64 (0)
2. J. DUKATOVA SLK +5,09 (0)
3. V. OBLINGER-PETERS AVT +7,42 (0)
...
27. N. MOZETIČ SLO
31. E. TRČELJ SLO
51. U. KRAGELJ SLO

3xC-2:
1. FRANCIJA 124,90 (4)
2. ČEŠKA +0,80 (2)
3. NEMČIJA +1,88 (6)
...
6. Slovenija +6,41 (4)
(Taljat/Božič, Slapšak/Jarc, Kralj/
Hočevar)

3xK-1 (Ž):
1. ČEŠKA 126,23 (4)
2. NEMČIJA +5,19 (0)
3. SLOVENIJA +9,88 (4)
(Mozetič, Kragelj, Terčelj)



Spored SP-ja 2010:

Nedelja:
Polfinale C-1 (Ž) 9.30
Polfinale C-1 (M) 10.25
Polfinale K-1 (M) 11.45

Finale C-1 (Ž) 14.30
Finale C-1 (M) 15.00
Finale K-1 (M) 15.30

Finale ekipno (C-1) 16.30
Finale ekipno (K-1) 17.00

Kajakašice rešile slovensko čast