Zamenjava mest v čolnu se je obrestovala, pravi Iztok Čop. Foto: BoBo
Zamenjava mest v čolnu se je obrestovala, pravi Iztok Čop. Foto: BoBo
Luka Špik in Iztok Čop
Luka Špik in Iztok Čop, olimpijska prvaka iz Sydneyja leta 2000, sta nazadnje medaljo osvojila leta 2007. Po olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu nista več nastopala skupaj. Foto: Jernej Slivnik

"Nastop še ni bil pretirano dober, a vseeno dovolj dober za polfinale. Predvsem v zadnjem delu bova morala veslanje še popraviti, da bo učinek še boljši in čoln še hitrejši. Celo progo sva preveslala v svojem ritmu in tako nama je ostalo danes še precej moči za zaključek," je povedal 39-letni Čop.

Napad se je obrestoval
Manj zadovoljen je bil z nastopom Špik, a kot je dejal, so bili za to krivi valovi. "A led je prebit. Taktika je bila, da do 1.500 metrov skušava streti odpor tekmecev, a tak načrt sta imela tudi Francoza. Nisva se vdala, čeprav sva bila za njima, na koncu pa sva ju prehitela. Nima smisla, da popustiva. Poizkušala sva, napadla in Francoza nista zdržala do konca," je tekmo komentiral Špik.

Konkurenti še niso pokazali vsega
Čop je še enkrat potrdil, da je bila odločitev, da s Špikom zamenjata mesti v čolnu, pravilna: "Čoln je v primerjavi s konkurenco tokrat v sredini tekel boljše, a poudarjam, da glavne tekme še prihajajo, in tukaj posadke še niso pokazale vsega. Predvsem zmagovalci skupin tukaj še niso pokazali vsega in v polfinalu bo precej bolj zanimivo in tesno. Upam, da se bo tudi na koncu pokazalo, da je bila odločitev prava."

Težave z valovi
Bolj kot tekmeci so bili tokrat na jezeru ovira visoki valovi, ki so jih povzročali katamarani. Domače jezero pri tem ni bila prednost. "Tudi na domačih regatah so katamarani, a morda le tretjina in razmere so povsem drugačne. Po mojem mnenju je tukaj katamaranov preveč. Tukaj mislim, da je to napaka organizatorja in da bi morali zagotoviti, da bi se ti čolni vračali po jezeru počasi, saj jih je na vodi dovolj," je bil kritičen Čop, ki po dolgi karieri ve, da pritožbe veslačev najbrž spet ne bodo uslišane.

Zahvala navijačem
Oba slovenska šampiona, tudi že olimpijska in svetovna prvaka, sta se strinjala, da so bili tokrat pomembni tudi navijači. "Mislim, da sem jih slišal prvič sploh. Pred tem so prišli le na finale, kjer je koncentracija povsem drugačna, sliši se tudi druge navijače, danes pa sem jih slišal in na zadnjih 300 metrih, ko sva se prebijala mimo Francozov, sva dobila dodatne moči, zato navijačem seveda hvala in upam, da nas bodo podpirali skozi ves teden," je dejal Čop. "Navijanje se je slišalo od otoka naprej in to nama je res pomagalo," pa ga je dopolnil Špik.

Tudi v polfinalu bo odločal finiš
Seveda sta slovenska tekmovalca z mislimi že usmerjena v polfinale. "Po psihološki plati sva z današnjo zmago pridobila. Polfinale zaradi tega ne bo lažji, lažji bo morda zato, ker nama ne bo treba v repasaž. A tudi današnja tekma je pokazala, da bo težko, saj se je videlo, da majhen zaostanek ne pomeni nič in da se tekme odločajo v finišu, kar se bo zgodilo tudi v četrtek," je sklenil Špik