"Vem, da je bilo za vse nas zelo težko živeti pod temi številnimi strogimi ukrepi. A pomembno je, da nas bo to tekmovanje popeljalo do olimpijskih iger. Če ne bomo tukaj ustvarili upanja in sanj, to ne bo vodilo do olimpijskih bojev," je na odprtju tekmovanja dejal trikratni olimpijski prvak , ki je dobil zeleno luč za nastop, potem ko je bil njegov vzorec na testiranju lažno pozitiven. : EPA

Na tekmovanju v Tokiu je nastopalo 32 reprezentantov štirih gimnastičnih velesil, Japonske, Kitajske, Rusije in ZDA, gimnastični boji pa so potekali v skladu s strogimi protikoronskimi ukrepi.

"Ne kričite, samo ploskajte!"
2000 navijačev z maskami, ki so bili v dvorani Jojogi s prostora za 8700 gledalcev razporejeni na ustrezne medosebne razdalje, si je moralo redno razkuževati roke, večkrat med tekmovanjem so jim merili tudi telesno temperaturo. Med tekmovanjem so jih organizatorji ves čas opozarjali, naj ne kričijo, da omejijo morebiten kapljični prenos.

Gledalci so se tako zadovoljili le z ploskanjem in občasnim vzklikom, ko so občudovali mojstrske nastope najboljših telovadcev na svetu.

Tudi novinarji in telovadci so morali prestati podobno stroge higienske ukrepe, ob vstopu v tekmovalno dvorano pa so jih še "oprhali" z razkuževalno meglico.

Bach: Vzor za nadaljnja tekmovanja
"S tem tekmovanjem ste vzor, da lahko športna tekmovanja ob upoštevanju higienskih ukrepov pripravimo varno," je po videosporočilu dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach na slovesnem odprtju tekmovanja.

"Tekmovanje nam daje samozavest v pripravah na prihodnje športne dogodke, katerih vrhunec bodo preložene olimpijske igre Tokio 2020," je še dejal Bach.

Tokio: Ne sprašujemo se, ali bomo pripravili OI, ampak kako jih bomo pripravili

Dva tedna karantene, testi vsak dan ...
Telovadci so morali biti pred prihodom na Japonsko vsaj dva tedna v karanteni ter opraviti več zaporednih koronskih testov, testiranje pa so vsakodnevno nadaljevali tudi med bivanjem v Tokiu. Takoj po prihodu v Tokio so se morali podvreči strogim varnostnim protokolom. S tem so se izognili obvezni dvotedenski karanteni, ki sicer velja na Japonskem.

Vse nastopajoče so nastanili v hotelu, v katerem je imela vsaka delegacija na voljo svoje nadstropje, njihovo gibanje v hotelu ter dvoranah za vadbo oziroma tekmo pa je bilo strogo omejeno. Na tekmovališču si tudi niso delili magnezija.

Na Japonskem čez eno leto jubilejno svetovno prvenstvo

Mednarodna gimnastična zveza je našla novega gostitelja svetovnega prvenstva v športni gimnastiki. Jubilejno 50. gimnastično svetovno prvenstvo oktobra 2021 bo gostilo japonsko mesto Kitakjušu, kjer bo po novem tudi 38. SP v ritmični gimnastiki.