Nad Ljubljanico bo plezal tudi prvi slovenski balvanist Jernej Kruder, ki je letos za promocijo dogodka plezal na Ljubljanskem gradu.

Jernej Kruder med plezanjem na steni na Kongresnem trgu. Letos bo finalni del potekal nad Ljubljanico. Foto: www.alesfevzer.com
Jernej Kruder med plezanjem na steni na Kongresnem trgu. Letos bo finalni del potekal nad Ljubljanico. Foto: www.alesfevzer.com

Letošnja sezona v športnem plezanju je zaradi novega koronavirusa minila skorajda brez tekmovanj. Koronski tekmovalni premor je avgusta prekinila tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Brianconu, v balvanskem plezanju pa v svetovnem pokalu letos še niso izpeljali niti ene tekme in vprašanje, ali sploh bodo katero.

Kruder pogreša duha tekmovalnosti
"Seveda sezona je popolno nasprotje od prejšnjih sezon. Sem jo pa znal izkoristiti, posvetil sem se dosti skalnemu plezanju, splezal marsikateri projekt, ki mi je delal težave in s katerimi se nisem mogel ukvarjati v minulih letih, ker mi je primanjkovalo časa. Vseeno malo pogrešam duha tekmovalnosti in šova na samih tekmovanjih,"
je pred ljubljansko ekshibicijo nad reko dejal plezalec iz Celja Kruder, ki je že četrto leto zaporedoma ambasador tekmovalno-zabavnega dogodka v balvanskem plezanju v Ljubljani z imenom Triglav The Rock. To je bilo doslej na Kongresnem trgu.

Psihično najbolj zahtevno plezati na Ljubljanskem gradu
Pred vsakim The Rock tekmovanjem – gre za angleško besedo skala, kar je sinonim za balvan oziroma plezanje na skalnih strukturah brez varovanja – organizatorji s Kruderjem v glavni vlogi posnamejo promocijsko video. Za premierni The Rock pred štirimi leti je Kruder plezal po zunanji strani Tromostovja. Izkazalo pa se je tudi, da je arhitektura slovitega Jožeta Plečnika zelo primerna za plezanje. "Glede na to, da je The Rock v Ljubljani, Plečnik pa je največ deloval prav v tem mestu, je nekako samoumevno, da za promocijo plezam na zgradbah, ki so povezane z arhitektom. Letos je bilo še mogoče psihično najbolj zahtevno plezati na Ljubljanskem gradu. Stena je visoka 12 metrov," je dejal Krudy.

Ljubljanica ima 18 stopinj
"Ko sem plezal po Tromostovju, sem strukturo splezal, ne da bi padel v vodo. V nedeljo pa mislim, da me čaka skok v vodo, to bo neizbežno, v vsakem primeru. Temperature reke še nisem preizkusil, obljubljajo mi 18 stopinj Celzija, in če ne lažejo, bomo teh 18 stopinj že preživeli,
" se je pošalil Kruder.

Leta 2016 preplezal Es Pontas na Majorki
Kruder se še dobro spomni leta 2016, ko je kot drugi na svetu po Chrisu Sharmi preplezal sloviti Es Pontas na Majorki: "Ni šlo v prvo, 39-krat sem padel v morje, tokrat mislim, da bo malo lažje, ne bo tako visoko."

The Rock je odprto tekmovanje
Pri The Rock gre za odprto tekmovanje, kar pomeni, da se nanj lahko prijavi, kdor hoče. Tekmovanje je sestavljeno iz dveh delov. V nedeljo čez dan bodo kvalifikacije v uličnem plezanju oz. ljubiteljskem plezanju, ki bo potekalo v treh ljubljanskih plezalnih centrih (Bolder scena, Plezalni center Ljubljana in Balvanija) ter različnih lokacijah po središču prestolnice (park Tivoli, Rimski zid, Jakopičeva galerija, Streliška ulica pri Waldorfski šoli, Poljanska cesta, Plečnikov podhod, Foculus).

Z izjemo Garnbretove in Škofica bodo nastopili vsi najboljši Slovenci
Najuspešnejših šest amaterskih oziroma rekreativnih plezalcev v moški in ženski kategoriji se bo za nagrado zvečer pomerilo v finalu z vrhunskimi plezalci in plezalkami. Hkrati bosta na steni dva plezalca v tekmi na izpadanje, dovoljeno bo le plezanje z rokami, brez pomoči nog, plezanje pa se bo sklenilo s padcem oziroma skokom v vodo. Kruderjevemu povabilu se je odzvala večina slovenske reprezentance, z izjemo Janje Garnbret in Domna Škofica, ki sta si po Brianconu, kjer sta osvojila stopničke, vzela krajši premor. Od povabljencev iz tujine so najbolj zveneči Pol Roca iz Španije, Michael Piccolruaz iz Italije in Staša Gejo iz Srbije.