Martin Srabotnik je med vožnjo slišal podporo navijačev. Foto: Nina Jelenc
Martin Srabotnik je med vožnjo slišal podporo navijačev. Foto: Nina Jelenc

Sobota je bila v znamenju kajakašev. Slovenski tekmovalci so dobro izkoristili poznavanje proge, saj se je vsa peterica prek polfinala uvrstila v finale: Peter Kauzer je bil četrti, Eva Alina Hočevar peta, Ulan Valant šesti, Eva Terčelj pa osma.

Eva Alina Hočevar se je v finalu dotaknila 13. vratic (ki so bila protitočna). Foto: Nina Jelenc
Eva Alina Hočevar se je v finalu dotaknila 13. vratic (ki so bila protitočna). Foto: Nina Jelenc

Med kajakaši je prevladoval Jiri Prskavec, ki je bil edini, ki se je na skrajšani progi spustil pod 80 sekund. Martin Srabotnik je malce slabše odpeljal le srednji del proge, kar ga je poneslo na zmagovalni oder.

"Prve stopničke, najboljše je to doseči prav doma, kjer je bila odlična atmosfera," je v prvi izjavi za TV Slovenija uspeh kariere komentiral Srabotnik in dodal: "Dobro sem se počutil, vožnja je bila sicer nekaj 'srednjega', a očitno dovolj za stopničke. Nimam si kaj očitati, odpeljal sem po svojih zmožnostih, v taki formi bom skušal nadaljevati na naslednjih tekmah. Pritisk je bil doma res malo večji, atmosfera je naredila svoje, navijači so bili res glasni."

Peter Kauzer ni imel najboljše vožnje, saj se je dotaknil že prvih vrat, na koncu je zbral kar tri dotike, kar je bilo enostavno preveč za preboj na zmagovalni oder: "Zgodilo se je tisto, česar sem se bal. Voda se mi je postavila po koncu, delal sem dotike, s tako vodo in vožnjo ne moreš visoko. Rad bi čestital Martinu za prve stopničke, to si je zaslužil, danes pač ni bil moj dan."

Srabotnik po 2. mestu v Tacnu: Počutim se na vrhu sveta

Finale kajakašev

MestoKajakašicaDržavaČas/zaostanek
1.Jiri PrskavecČeška79,79 (0)
2.Martin SrabotnikSlovenija+1,37 (0)
3.Jakub GrigarSlovaška+4,82 (0)
4.Peter KauzerSlovenija+6,15 (6)
6.Ulan ValantSlovenija+10,11 (4)

Vse finalistke so delale napake
Žensko tekmo je dobila Avstralka Jessica Fox, ki je za skoraj tri sekunde ugnala najhitrejšo iz dopoldanskega polfinala Mallory Franklin. Tretje mesto je nekoliko presenetljivo pripadlo Ukrajinki Viktorii Us.

V finalu smo videli kar dve Slovenki. Eva Alina Hočevar je bila zelo dobra, osvojila je peto mesto. Nastopila je še Eva Terčelj, ki je bila med najhitrejšimi, a izpuščena vrata so jo stala zmagovalnega odra. Niti eni tekmovalki sicer finalne vožnje ni uspelo izpeljati brez ene napake.

Finale kajakašic

MestoKajakašicaDržavaČas/zaostanek
1.Jessica FoxAvstralija94,24 (2)
2.Mallory FranklinVelika Britanija+2,78 (2)
3.Viktoriia UsUkrajina+3,34 (2)
5.Eva Alina HočevarSlovenija+4,41 (2)
8.Eva TerčeljSlovenija+50,46 (52)

Hočevar: Malo manjkalo do stopničk
"Izvrstno je bilo tekmovati pred polnimi tribunami, tega si želi res vsak tekmovalec. Pred startom sem slišala navijače, rekla sem si, da naj uživam. Ko sem veslala proti cilju, sem se zavedala, da to ni bil idealen nastop, a sem se vseeno borila do ciljne črte. Do stopničk mi je res malo manjkalo, sem seveda zadovoljna, po drugi strani pa sem žalostna dotika," je svoj nastop za TV Slovenija ocenila Hočevar, ki jo v nedeljo čaka še nastop v kanuju.

Tekmovanje se bo končalo v nedeljo s tekmami kanuistk in kanuistov.

Sobota v znamenju kajakašev
Srabotnik med pogovorom izvedel, da je drugi
Kauzer se še ne bo ukvarjal z ekstremnim kajakom
Srabotnik in Hočevarjeva do uspeha kariere v Tacnu