Prihodnost Jadranske lige v vaterpolu je zelo vprašljiva. Foto: EPA
Prihodnost Jadranske lige v vaterpolu je zelo vprašljiva. Foto: EPA

Enotno stališče srbske vaterpolske zveze in klubov je posledica huliganskega napada na tri vaterpoliste Crvene zvezde pred tekmo z Mornarjem v soboto v Splitu. Zaradi napada so igralci in predstavniki Crvene zvezde zapustili Split in tekma ni bila odigrana.

Ocenili so, da je bil motiv za huliganski napad etnično sovraštvo, ki ga imajo v Beogradu za najtežjo mogočo obliko nasilja. "Samo zaradi navadne sreče za vse nas se ta napad ni končal tragično," so zapisali v pismu, ki je objavljeno na spletni strani srbske vaterpolske zveze. V napadu je lažje poškodovan vratar beograjskega kluba Aleksandro Kralj.

V pismu so izrazili zadovoljstvo tako zaradi hitrega posredovanja hrvaške policije v Splitu kot tudi zaradi obsodb napada, ki so prišle s hrvaškega državnega vrha in športnih krogov. Pričakujejo, da bodo napadalci primerno kaznovani.

Do konca regionalne vaterpolske lige sta na sporedu še dve tekmi Crvene zvezde v Splitu, in sicer proti Mornarju in POŠKU, drugi beograjski klub Partizan pa pričakuje tekmo proti splitskemu Jadranu. V drugi regionalni ligi so še štirje klubu iz Srbije, ki jih čakajo gostovanja v Makarski, Šibeniku in Zadru, hrvaških mestih, ki so od Splita oddaljeni manj kot 200 kilometrov. Vaterpolska zveza Srbije pričakuje odgovor vodstva regionalne lige do 19. februarja.

Hrvaška policija je v enomesečnem priporu zadržala dva 25-letnika, ki sta osumljena sovražno motiviranega napada na vaterpoliste Crvene zvezde z namenom povzročanja težkih telesnih poškodb. Tretjega prijetega napadalca so medtem že izpustili in se brani s prostosti. Kriminalisti so nadaljevali preiskavo, ker naj bi v napadu sodelovalo več oseb. Storilcem kaznivih dejanj grozijo večletne zaporne kazni, oba priprta napadalca pa sta od prej znana po različnih kriminalnih dejanjih in povzročanjih incidentov na športnih dogodkih.