Katerina Stefanidi je na družbenih omrežjih javno kritizirala (ne)odločitve Mednarodnega olimpijskega komiteja. Foto: Reuters
Katerina Stefanidi je na družbenih omrežjih javno kritizirala (ne)odločitve Mednarodnega olimpijskega komiteja. Foto: Reuters

Stefanidijeva in britanska sedmerobojka Katarina Johnson-Thompson sta v imenu športnikov izrazili velike skrbi, ker je MOK odločen, da se bodo poletne olimpijske igre kljub pandemiji koronavirusa začele 24. julija.

Pred športniki tesnobni časi
Tudi članica MOK-a Hayley Wickenheiser, Kanadčanka s štirimi zlatimi medaljami v hokeju, je opozorila, da je trenutna zdravstvena kriza "večja kot olimpijske igre". Vodstvo MOK-a je označila za "neobčutljivo in neodgovorno" in dodala, da športnike čakajo tesnobni in zaskrbljeni časi, ko se trudijo na olimpijski nastop pripravljati med svetovno zdravstveno krizo z novim koronavirusom.

V nevarnosti že zdaj
Stefanidijeva, ena najvidnejših grških športnic, bi morala ceremonialno predati olimpijski ogenj japonskim organizatorjem, preden so grški del slovesnosti z olimpijsko plamenico črtali zaradi pandemije virusa SARS-CoV-2. "MOK tvega zdravje vseh nas, športnikov, zdravje naših družin in javno zdravje, ko nas sili k vsakodnevnim treningom," je tvitnila grška prvakinja: "V veliko nevarnost nas postavljate zdaj, ne šele čez štiri mesece."

Odpovedi si sledijo druga za drugo
V torek, nekaj minut pred izjavo MOK-a glede izvedbe olimpijskih iger, je Evropska nogometna zveza (Uefa) zaradi krize, ki je ohromila ne le Evropo, temveč ves svet, ter ohromila vsa potovanja, za leto dni prestavila evropsko prvenstvo. Olimpijske kvalifikacije za Tokio odpadajo druga za drugo, številne so odpovedane, nekatere prestavljene na poznejši datum. Za zdaj ima mesto na igrah zagotovljeno le 57 odstotkov športnikov. "To je neverjetno. Kaj pa olimpijci v ekipnih športih, ki so prisiljeni trenirati skupaj? Kako naj se oni pripravljajo na igre? Kaj pa plavalci? Ali pa telovadci, ki se vsi dotikajo istih orodij? Trenutno MOK-a očitno mi, športniki, in naše zdravje niti najmanj ne zanimajo," je bila ostra Stefanidijeva.

Neskladje z vladnimi priporočili
MOK še naprej spodbuja športnike, da se v zavetjih svojih domov po najboljših močeh pripravljajo na olimpijske igre. Tudi Johnson-Thompsonova, svetovna prvakinja v sedmeroboju, je kritizirala izjavo MOK-a, ki je športnikom naložil, naj vseeno "trenirajo najbolje, kar lahko". "To ne gre skupaj z vladnimi priporočili in navodili zdravstvenih delavcev," je tvitnila britanska atletinja. Pri MOK-u sicer zatrjujejo, da se zavedajo, da imajo nekateri športniki težave pri trenažnem procesu, mnoge panoge pa ne morejo zagotoviti niti kvalifikacijskih tekem za OI, zaradi česar obljubljajo, da bodo v naslednjih mesecih pokazali "zvrhano mero solidarnosti in vključenosti, ki krasita olimpijski duh".