Peter John Stevens zaradi papirjev ne bo nastopil v svoji paradni disciplini 50 m prsno. Foto: AP
Peter John Stevens zaradi papirjev ne bo nastopil v svoji paradni disciplini 50 m prsno. Foto: AP
Kiril Prigoda je izboljšal rekord na 200 m prsno. Foto: EPA
Ameriška štafeta na 4 x 50 m mešano je odplavala svetovni rekord. Foto: EPA
Dva svetovna rekorda tretji dan SP-ja v Hangdžovu

18-letna Klančarjeva je z 1:01,87 dosegla drugi izid v karieri, za polfinale pa bi morala plavati še pol sekunde hitreje, kolikor znaša njen osebni rekord.

"Glede na to, da je to drugi izid kariere, sam lahko zadovoljna. Seveda sem si želela malo več, a glede na včerajšnji izid je to super. Dala sem vse od sebe in s tem sem lahko zadovoljna," je dejala mlada Ljubljančanka.

23-letni Stevens je za osebnim rekordom zaostal skoraj sekundo in pol ter po nastopu na 100 m prsno ponovil 28. mesto. "Pokazal sem vse, kar mi trenutno dopušča forma. Zame je vedno ponos, da lahko tekmujem za Slovenijo. Tudi če imam težave z dokumenti, vizami in poškodbo. Za osebnim rekordom sem kar precej zaostal in čaka me trening za naslednjič."

Stevens je na bazen pripotoval kar s prtljago, saj je neposredno po nastopu odpotoval nazaj v ZDA, kjer mora v prihodnjih dneh nujno urediti vizum, da lahko ostane tam tudi po izteku študentskega statusa, čakajo pa ga tudi novi treningi.

"Če bo vse po načrtih, bom že januarja v Knoxvillu napadal olimpijsko normo. Najprej moram odpraviti poškodbi mišice odtegovalke in prsta. Okrog božiča me nato čaka kar intenziven trening, natančno pa bova načrte naredila skupaj s trenerjem," je povedal Stevens.

Slovenski nastopi se počasi bližajo koncu. V petek se bo na 400 m prosto še zadnjič predstavila Katja Fain, v soboto pa Klančarjevo čaka še tekma na 50 m prosto.

Prigoda in Američani odplavali svetovna rekorda
Četrtek sta zaznamovala dva svetovna rekorda. Na 200 m prsno ga je dosegel Rus Kiril Prigoda, v moško-ženski štafeti na 4 x 50 m mešano pa so bili rekordni Američani. Prigoda je z dosežkom 2:00,16 minute je za 28 stotink sekunde izboljšal dve leti staro znamko Nemca Marca Kocha, ki se je moral zadovoljiti z bronom.

Mnogi pa so za tekmo dneva označili obračun Južnoafričana Chada Le Closa in Američana Caeleba Dressla na 100 m delfin. Dve desetinki sekunde je imel na koncu prednosti Južnoafričan, ki je po zmagi na 200 m delfin ubranil še naslov prvaka iz Windsorja 2016 na 100-metrski razdalji.

Majhno uteho je Dressel za poraz v delfinu nato doživel ob koncu dneva, ko je skupaj z Olivio Smoliga, Kehlsi Dahlia in Michaelom Andrewom dosegel nov svetovni rekord 1:36,40. Dosežek je bil 77 stotink sekunde boljši od rekorda ZDA , doseženega pred petimi leti v Glasgowu. Srebro so z evropskim rekordom 11:37,05 dosegli Nizozemci, še 25 stotink so zaostali Rusi.

Nizozemki Ranomi Kromowidjojo in Femke Heemskerk, tudi članici srebrne štafete, sta osvojili prvi mesti na 100 m prosto. Izredno napet je bil tudi dvoboj na 200 m hrbtno, kjer je Američanki Liso Bratton in Kathleen Baker na koncu ločilo osem stotink sekunde. Ne gre spregledati, da je brez kolajne ostala svetovna rekorderka Madžarka Katinka Hosszu, ki jo je ugnala tudi Avstralka Emely Seebohm. Na 800 m prosto je prepričljivo slavila Kitajka Jinjiahe Wang in sprožila val navdušenja v teniškem centru, ki gosti plavalno SP.

Dva svetovna rekorda tretji dan SP-ja v Hangdžovu