John Peter Stevens je v ožjem krogu favoritov za medaljo, ki bi bila stota slovenska na velikih tekmovanjih. Foto: AP
John Peter Stevens je v ožjem krogu favoritov za medaljo, ki bi bila stota slovenska na velikih tekmovanjih. Foto: AP
Odrova in Stevens glavna slovenska aduta v Köbenhavnu

Sloveniji je edino olimpijsko odličje doslej v Pekingu leta 2008 priplavala Sara Isaković, na svetovnih prvenstvih v 50-metrskih bazenih sta jih še v času nekdanje jugoslovanske države osvojila brata Borut in Darjan Petrič, na SP-ju v 25-metrskih bazenih se je zmagovalnih stopničk nabralo 13, na EP-ju v 50-metrskih bazenih 26 in na EP-ju v 25-metrskih bazenih 57.

John Peter Stevens je decembra lani na SP-ju v Windsorju osvojil srebro na 50 m prsno. Ta disciplina bo na sporedu v sredo. Njegovi največji tekmeci bodo Italijan Fabio Scozolli, Rus Kiril Prigoda, legendarni Britanec Adam Peaty in Belorus Ilija Šimanovič. Zelo samozavesten je tudi Stevens: "Glede na srebro s SP-ja lahko računam na finale, tam pa bom napadal zmago."

Ob Stevensu bo na 50 m prsno nastopil še Aljaž Kerč, letošnje odkritje slovenskega plavanja, ki bo pri 27 letih debitiral na velikih tekmovanjih. Več pričakuje na 100- in 200-metrski razdalji.

Drugo vroče orožje prvega dne bo Tjaša Oder, ki jo prav tako v uvodu čaka paradni nastop na 800 m prosto. Varovanka selektorja Gorazda Podržavnika je lani v Londonu na EP v 50-metrskih bazenih osvojila bronasto kolajno in v Skandinaviji spada v širši krog favoritinj za visoka mesta. "Žal imam v primerjavi s tekmicami slabše obrate, kar je v manjšem bazenu zelo pomembno," pravi Odrova, ki si seveda želi četrtkov finale. V tej disciplini bo nastopila tudi mladinka Katja Fain.

Na 50 m prsno v ženski konkurenci bodo nastopile Tjaša Vozel, Tina Čelik, Tara Vovk in Tjaša Pintar. Na preboj med najboljših 16 upa predvsem izkušena Vozlova, ki je v življenju vse podredila olimpijskemu nastopu v Tokiu 2020.

V moški konkurenci bo nastopil še Martin Bau, ki bo na 400 m prosto lovil lasten državni rekord z zadnjega tovrstnega tekmovanja v Izraelu.

Prenos bo v sredo od 17. ure naprej na TV SLO 2 in MMC-ju.

Odrova in Stevens glavna slovenska aduta v Köbenhavnu