Peter John Stevens. Foto: www.alesfevzer.com
Peter John Stevens. Foto: www.alesfevzer.com

Najhitrejši je bil Turek Emre Huseyin Sakči, ki se je s 26,93 edini spustil pod 27 sekund. Razlogov za kolajno ima Stevens več. Najpomembnejša bi bila zmaga, ki bi mu zagotovila svetovni razred. Sam sebi pa bi z dnevom zamude podaril tudi darilo ob prvi obletnici poroke.

A v polfinalu, tega si je ogledal tudi novi predsednik zveze Urban Korenjak, ni šlo vse po željah. Začelo se je s petminutno zamudo, kar vpliva na zbranost, predvsem v zadnjem delu tekme pa je Stevens izgubil nekaj pomembnih centimetrov. O napadu na zlato s prve proge pa pravi: "Z ena na ena. Ponavadi najbolje plavam svojo dirko in me proga ne moti, saj omogoča presenečenje. Imam izkušnje in tudi na tej progi sem že osvajal kolajno."

"Dobro sem začel, v končnici pa sem skupaj plavati preveč na moč. Nizko frekvenco lahko kontroliraš, visoko težje. Prostora za napak pa na 50 metrov ni. Posebej ne v prsni tehniki, saj se je na tako kratki tekmi ne da popraviti in en napačen zavesljaj ti lahko vzame tri desetinke. Jutri vem, da bomo skupaj."

Stevens na 50 m prsno napovedal boj za medaljo

Madžari še naprej blestijo
Prireditelji so v srbski metropoli skupaj podelili šest kompletov kolajn. Romun David Popovici je slavju na 100 m prosto dodal še zlato na enkrat daljši razdalji s 1:43,13 pa le desetinko in pol zgrešil lasten rekord prvenstev. Belgiji je zlato na 100 m delfin priplavala Roos Vanotterdijk. Na 200 m prsno je bila najhitrejša Čehinja Kristyna Horska.

Sorodna novica Janja Šegel po šestem mestu razočarana

Še eno odličje je osvojil Grk Apostolos Hristu, ki je bil najboljši na 50 m hrbtno. Na 1500 m prosto je prvovrstno presenečenje pripravila 15-letna Madžarka Vivien Jackl in ugnala tekmice. Ob koncu dneva so nastopile še moško-ženske štafete na 4 x 100 m prosto. Veselili so se Madžari, ki bodo, kot vse kaže, vnovič najuspešnejša država udeleženka prvenstva.

Še dva slovenska nastopa
Prva je v bazen skočila Tjaša Pintar in s 26,52 osvojila 29. mesto na 50 m prosto. "Nisem povsem zadovoljna. Bila sem preveč zakrčena, sproščenost pa je zelo pomembna. Meja med sproščenostjo in preveliko željo je zelo tanka, v vodi pa se razlika zelo pozna."

Jaka Pušnik je na 200 m delfin po prehitrem začetku z 2:04,74 osvojil 24. mesto: "Za konec mi je malo zmanjkalo moči."