Peter John Stevens. Foto: AP
Peter John Stevens. Foto: AP

Svetovni prvak je z rekordom Oceanije postal Avstralec Sam Williamson (26,32), srebro je pripadlo Italijanu Nicolu Martinenghiju (26,39), bron pa Američanu Nicu Finku (26,49).

Williamson je šele v zadnjih dveh zaveslajih prehitel Martinenghija. Italijan se je moral po tekmi na 100 m prsno še drugič zadovoljiti s srebrom, tam ga je premagal Fink.

Svetovni rekorder, Britanec Adam Peaty, je ob vrnitvi na velika tekmovanja s 26,77 zasedel četrto mesto. Enak vrstni red je bil že v polfinalu.

Nastop Petra Johna Stevensa v finalu SP-ja v Dohi

Stevens tudi v boj za OI

Tudi na lanskem prvenstvu v Fukuoki je 28-letni Stevens zasedel osmo mesto. Letos si je želel še višje, a mu ni uspelo.

V polfinalu je s 27,04 dosegel sedmi izid, najhitreje pa je plaval v kvalifikacijah, ko je s 26,79 krepko izboljšal osebni rekord.

Stevens zadovoljen z dosežki na SP-ju

Stevens, ki trenira v Trstu, je znova našel stik s svetovnim vrhom, kar je dokazal s finalom na zadnjih dveh prvenstvih. Napoveduje tudi boj za olimpijske igre v Parizu, o tem bo najbrž odločal nastop na evropskem prvenstvu junija v Beogradu.

"Ponovil sem izid iz Fukuoke, dosegel dva osebna rekorda in kaže dobro, zato sem z nastopi tukaj zadovoljen. Za mano pa je bolezen, ki mi je vzela nekaj moči. Želim si, da bi kot nekoč iz starta v start napredoval, ne pa padal, kot se mi je zgodilo tu. Najbolje sem se počutil ob prvem startu, danes pa sem bil že malo utrujen. Seveda pa sem še kako zadovoljen s prvenstvom," je povedal Stevens.

Sorodna novica Peter John Stevens s sedmim časom v finale: jutri bo samo še zabava

Ferš Eržen zelo blizu polfinala

Dopoldne je nastopil Anže Ferš Eržen in z 2:01,71 osvojil 17. mesto na 200 metrov mešano, s čimer je bil prva rezerva za polfinale.

"Prvi nastop je za mano. Zadovoljen sem, saj sem dosegel svoj najboljši jutranji čas na 200 metrov mešano. Seveda bi si želel še malo več, da bi se uvrstil v polfinale, a sem z doseženim vseeno lahko zadovoljen. Tehnično je bilo v redu, morda bi nekaj lahko pridobil na prsnem, a to bom popravil naslednjič," je tekmo ocenil 24-letni Ljubljančan.

Kdo je še dobil medalje?

V sredo so podelili še štiri komplete medalj. Na 800 m prosto je vse do predzadnjega obrata vodil Italijan Gregorio Paltrinieri, nato pa sta ga prehitela Irec Daniel Wiffen (7:40,94) in Avstralec Elijah Winnington.

Bernadette Siobhan Haughey iz Hongkonga se je na 200 m prosto edina spustila pod 1:55 minute (1:54,89), kolajni pa sta osvojili še Erika Fairweather z Nove Zelandije in Avstralka Brianna Throssel, ki je v zadnjih 50 metrih pridobila dve mesti.

Na 200 m delfin je zmagal Japonec Tomoru Honda (1:53,88), družbo na zmagovalnem odru sta mu delala Italijan Alberto Razzetti in Avstrijec Martin Espernberger.

V moško-ženski štafeti 4 x 100 m mešano pa so bili najboljši Američani s Finkom (3:40,22) pred Avstralci z Williamsonom in Britanci s Peatyjem.

V četrtek bo slovenske barve na prvenstvu najprej branil Primož Šenica Pavletič, ob koncu programa pa še štafeta 4 x 200 m prosto z Nežo Klančar, Janjo Šegel, Katjo Fain in Hano Sekuti. Omenjena četverica je v nedeljo že nastopila v finalu na 4 x 100 m prsno in si priplavala tudi normo za nastop na olimpijskih igrah v Parizu.