Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na volilnem občnem zboru Šahovske zveze Slovenije (ŠZS), ki bo 25. marca, bo edini kandidat za predsednika ŠZS-ja Dušan Mes.

Mes je bil že v tem mandatu podpredsednik ŠZS-ja, je pa generalni direktor Slovenskih železnic, ki so tudi glavni sponzor ŠZS-ja. Podpredsednica je bila Darja Kapš. Nekdanja šahistka je 23. septembra začasno prevzela vodenje zveze, ker je Milan Brglez, ko je kandidiral za predsednika Slovenije, odstopil z mesta predsednika te zveze.

Na volitvah, ki bodo naslednjo soboto na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, sta nameravala za predsednika kandidirati še Božo Štucl in velemojster Adrian Mihalčišin, vendar sta odstopila od kandidature.

Šubelj si želi premagati tudi Carlsena

Na šahovskih poljih pa je zablestel 18-letni Šubelj. V 9. krogu je na EP-ju konec prejšnjega tedna s črnimi figurami remiziral z azerbajdžanskim velemojstrom Nijatom Abasovom ter po dobrem desetletju postal prvi slovenski velemojster.

"Moji cilji so še višji. Najprej bom moral čim bolj povečati rating. Pol točke mi je zmanjkalo za uvrstitev na svetovni pokal in želim si, da bom tam kmalu tekmoval. Na prvem mestu pa je zdaj matura na gimnaziji v Kamniku," je dejal Šubelj.

Šahist iz Križa pri Komendi je kot 15-letnik prvič zaigral za člansko ekipo. Želi si, da bi kmalu v njej prevzel še večjo in pomembnejšo vlogo ter da bi kdaj v prihodnje premagal najboljšega šahista sveta, Norvežana Magnusa Carlsena. Njegov vzornik je legendarni Američan Bobby Ficher.

Na EP-ju v Srbiji je med 484 šahisti iz 40 držav, med njimi je bilo 126 velemojstrov, Šubelj zasedel 48. mesto, zmagal je Rus pod zastavo mednarodne zveze Aleksej Sarana. EP je bil tudi kvalifikacijsko tekmovanje za svetovni pokal, nanj se je uvrstilo prvih 23 igralcev. Slovenijo so zastopali še Matej Šebenik, ki je bil 114., na 139. mestu Tim Janželj in Maksim Goroščkov, ki je bil 260.

Laura Unuk meri na deseterico

Ženska reprezentanca na čelu z Lauro Unuk bo igrala na posamičnem EP-ju v Petrovcu v Črni gori. Za Slovenijo bodo nastopile še Zala Urh, ki ima že dva pogoja za velemojstrico in lahko že osvoji tretjega, zadnjega, ter Nadja Španko, Ivana Hreščak, Monika Rozman, Teja Vidic in Petra Kejžar.

"Želim med prvo deseterico, da bi ponovno nastopila na svetovnem pokalu. Na ratinški lestvici sem sicer nazadovala zaradi napornega študijskega obdobja. Na to se ne oziram, saj vem, da sem dobra šahistka, in upam, da se bo na EP vse izšlo, kot si želim," je povedala Laura Unuk, študentka fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Tako kot Šubelj je tekmovalni šah začela igrati v klubu iz Komende. Kot prva in edina Slovenka doslej je leta 2021 osvojila naziv mednarodne mojstrice. "Želim si, da bi po študiju napredovala v šahu, želja je, da bi osvojila tudi naziv velemojstrice," je dodala.