Sašo Taljat in Luka Božič sta poskrbela za sploh prvo slovensko zmago v dvosedih za svetovni pokal. Foto: Nina Jelenc
Sašo Taljat in Luka Božič sta poskrbela za sploh prvo slovensko zmago v dvosedih za svetovni pokal. Foto: Nina Jelenc
Nina Mozetič
Nina Mozetič: 'Vožnja ni bila dobra, saj ni bila aktivna – malo sem zaspala. Poleg tega sem imela še kazenske sekunde, in ob taki vožnji ne smem imeti kazenskih sekund, če se želim uvrstiti v finale. Vožnja ni bila najboljša, po drugi strani pa niti ni bila najslabša. Upam, da bo v prihodnje boljše. Čutim pomanjkanje tekem, saj sem letos zelo malo tekmovala, tako da je malo težje. Upam, da se bom do Bratislave dobro pripravila.' Foto: Nina Jelenc

Evropska prvaka do 23 let sta s tem prvič slavila na tekmi za svetovni pokal in upravičila visoka pričakovanja pred svetovnim prvenstvom v Bratislavi. Najboljši slovenski kanuistični dvojec je bil hiter že v polfinalu, ko je dosegel četrti čas, a je zaradi dveh dotikov z devetim mestom za las ujel finale deseterice.

Zmagala z veliko prednostjo
"Morda sva imela srečo, da so drugi tekmovalci delali napake v polfinalu, tako da sva se prebila do finala, kjer sva lahko realizirala najine ideje," je tesen preboj iz polfinala v finale pokomentiral Sašo Taljat. V finalu pa sta s progo opravila z odliko, bila od najbližjih tekmecev hitrejša za več kot dve sekundi, in se zasluženo veselila zmage na reki Vltavi.

Božič: "Pokazala sva, kam sodiva"
Za primorski dvojec so to že druge stopničke v letošnji seriji tekem za svetovni pokal, v Franciji sta bila druga. "Vožnja je bila res dobra, sploh če jo primerjam z drugimi teki, ki sva jih prikazala v kvalifikacijah in polfinalu. Bila je precej boljša kot tista v kvalifikacijah in malo boljša od polfinalne. Tam sva imela dva dotika, ampak veslala sva zelo dobro. Zdaj sva res pokazala, kam sodiva, in upam, da nama bodo tudi na svetovnem prvenstvu uspele takšne vožnje," je optimističen Luka Božič. Drugi slovenski čoln Dejan Kralj-Simeon Hočevar je osvojil 17. mesto.

Kajakašice v spodnji tretjini polfinala
V polfinalu kajakašic so nastopile tri Slovenke, a vse ostale daleč od finala - Nina Mozetič je osvojila 24. mesto, Eva Terčelj 25., Urša Kragelj pa 30.

Kauzerju skupni seštevek svetovnega pokala
V sobotnih finalih je kajakaš Peter Kauzer osvojil tretje mesto in s tem tudi skupni seštevek svetovnega pokala.

K-1 (Ž), finale:                   *
 1. E. KALISKA        SLK  105,59 (0)
2. J. DUKATOVA SLK +0,45 (2)
3. M. HARITONOVA RUS 1,12 (0) ----------- zunaj finala: ----------- 24. N. MOZETIČ SLO
25. E. TERČELJ SLO 30. U. KRAGELJ SLO C-2 (M), finale: * 1. TALJAT/BOŽIČ SLO 100,86 (0)
2. KOPLIK/VRZAN ČEŠ +2,13 (0)
3. FLORENCE/HOUNSLOW VB 2,48 (0) ----------- zunaj finala: ----------- 17. KRALJ/HOČEVAR SLO * - kazenske sekunde