Benjamin Savšek je v Augsburgu ostal brez medalje. Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Benjamin Savšek je v Augsburgu ostal brez medalje. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Malo razočaranja je, na vsaki tekmi želim zmagati, toda zavedam se, da v tem športu ne moreš ves čas zmagovati. Enkrat se izide, drugič ne. Enkrat ti jo lahko voda zagode, drugič se ti lahko vse odpre. Zato nikoli ne moreš vedeti, kaj se ti lahko zgodi, in si pred vsakim nastopom pod pritiskom. Danes meni ni steklo, kot bi si želel, a moram dvigniti glavo in razmišljati naprej. Saj tudi četrto mesto ni slab rezultat, je pa res, da je najbolj nehvaležno.

Benjamin Savšek

Savšek se je sicer zanesljivo uvrstil v finale tekme kanuistov. Aktualni olimpijski in evropski prvak je progo v polfinalu prevozil brez večjih napak, zasedel četrto mesto in imel v finalu odlično izhodišče za popoln napad.

Finalni nastop je začel obetavno, lepo je drsel po vodi, brez večjih težav je premagoval vratca, ob merjenju prvega vmesnega časa je zaostajal za 35 stotink sekunde. Olimpijski prvak se je nato dotaknil 15. vratc, a se kljub vsemu ni kar tako vdal. Ob prihodu v cilj je za 83 stotink sekunde zaostal le za Slovakom Alexandrom Slafkovskim. Ta se je v svojem nastopu vratc sicer dotaknil kar dvakrat.

Sledil je napet obračun za naslov prvaka. Prvi je rokavico vrgel domačin Sideris Tasiadis, ki je vrhunsko opravil s progo in za več kot sekundo prevzel vodstvo. 21-letni Čeh Vojtech Heger je po počasnejši vožnji in eni manjši napaki ostal brez medalje, zadnjo besedo je imel Nemec Franz Anton, ki pa je bil prepočasen za zlato, a dovolj hiter za bron, kar je pomenilo, da je Savšek ostal brez odličja. Srebro je osvojil Slafkovsky.

Želel je nekaj več
"V polfinalu je bila vožnja nadzorovana, v finalu pa sem poskušal napadati. Posledica tega je bil dotik vratc, poleg tega pa sem čas izgubljal tudi pri zadnjih dveh protitočnih vratcih oziroma nasploh v spodnjem delu. Če bi mi vožnja v cilj nekoliko bolj stekla, bi bilo najbrž dovolj za medaljo. Do zadnjega sem sicer nervozno spremljal Antona, na vmesnih časih sva bila izenačena, na koncu je bil malo hitrejši, a moram mu čestitati, tako kot drugima dvema na stopničkah. Jasno je, da sem želel več, a tako je, zdaj ne morem ničesar več spremeniti. Gremo naprej," je po tekmi dejal Savšek, ki niti ni kazal posebej slabe volje.

Na vsaki tekmi želi zmago, nekaj razočaranja je
"Malo razočaranja je, na vsaki tekmi želim zmagati, toda zavedam se, da v tem športu ne moreš ves čas zmagovati. Enkrat se izide, drugič ne. Enkrat ti jo lahko voda zagode, drugič se ti lahko vse odpre. Zato nikoli ne moreš vedeti, kaj se ti lahko zgodi, in si pred vsakim nastopom pod pritiskom. Danes meni ni steklo, kot bi si želel, a moram dvigniti glavo in razmišljati naprej. Saj tudi četrto mesto ni slab rezultat, je pa res, da je najbolj nehvaležno," je imel mešane občutke Tacenčan.

Luki Božiču, ki je prav tako imel visoke cilje, so v polfinalu napake v zgornjem delu proge preprečile, da bi bil s pribitkom dveh sekund boljši kot 14., Anže Berčič pa je zasedel 23. mesto.

Nastop Benjamina Savška v finalu SP-ja v Augsburgu

Eva Alina Hočevar za 88 stotink ob finale
Eva Alina Hočevar
, edina slovenska kanuistka v polfinalu, se ni uvrstila v finale. V svojem osmem nastopu na prvenstvu, nastopa namreč v prav vseh disciplinah, je dosegla 12. čas, za uvrstitev med najboljših deset ji je zmanjkalo 88 stotink sekunde. "Včeraj sem bila po kvalifikacijah ekstremnega slaloma utrujena, a sem šla zgodaj spat in danes utrujenosti nisem čutila. Škoda, da se mi je zgoraj pripetila večja napaka, ki me je stala višjo uvrstitev. Sem pa vesela, da sem se po tej napaki pobrala in preostali del proge odpeljala tako, kot sem si zadala. Predvsem sem zadovoljna, da sem progo prevozila brez dotika," je dejala Hočevar.

Zlata kolajna ostala v Nemčiji
V finalu je najhitreje in najbolj brezhibno s progo opravila Nemka Andrea Herzog, ki je bila za 0,92 sekunde hitrejša od favoritinje, Avstralke Jessice Fox. Ta se je morala zadovoljiti z drugim mestom, ki ji je na prvenstvih prineslo že 13. medaljo. Bronasto medaljo je osvojila Britanka Mallory Franklin z zaostankom 5,33.

Ekstremni slalom: Eva Terčelj obstala v polfinalu
Prvenstvo se je končalo z ekstremnim slalomom, novo olimpijsko disciplino, kjer je bila kar številčna slovenska udeležba, vendar se nihče izmed Slovencev ni uvrstil v finale. Eva Terčelj je izpadla v polfinalu, Tine Kancler in Vid Kuder Marušič pa v četrtfinalu.

Evo Terčelj sta v polfinalu premagali Britanka Kimberly Woods in Brazilka Ana Satila. Predtem je Ljubljančanka, ki je na koncu zasedla peto mesto, zmagala v svoji skupini osmine finala in četrtfinala.

Svetovna prvaka sta postala Avstralka Jessica Fox in Britanec Joseph Clarke, oba sta ubranila lanski naslov iz Bratislave.

Dotik preveč Benjamina Savška postavil na četrto mesto