Tina Trstenjak se je v Bakuju tokrat borila za zmago, a je bila Miku Taširu uspešnejša. Foto: EPA
Tina Trstenjak se je v Bakuju tokrat borila za zmago, a je bila Miku Taširu uspešnejša. Foto: EPA

25-letna japonska borka, tretja na svetovni lestvici, je po dveh minutah in 20 sekundah zmagala z vzvodom in ostaja nerešljiva uganka za varovanko celjskega stratega Marjana Fabjana, ki je na lestvici mesto višje. V osmem dvoboju je Japonka dosegla še osmo zmago. Tokrat je bila prepričljiva, saj je Štajerko prisilila v dve kazni že pred polovico finala, nato pa pripravila vzvod roke, iz katerega se je Trstenjakova že skoraj izvila, na koncu pa je Taširojeva dvoboj vendarle dobila.

Trstenjakova po premoru srebrna v Bakuju

Taširojeva boljša tudi lani v polfinalu SP-ja
Baku ne glede na finalni poraz ostaja uspešno prizorišče za borko Sankakuja, saj je lani na svetovnem prvenstvu v Azerbajdžanu osvojila bron, pred štirimi leti pa se je tukaj veselila srebra na evropskih igrah, ki so štele tudi kot evropsko prvenstvo, temu pa so slovenska dekleta dodala še ekipno kolajno. Po drugi strani pa jo je prav v Bakuju že lani v polfinalu SP-ja premagala prav Taširojeva.

Težek žreb za Trstenjakovo
Slovenska šampionka je imela težek žreb, saj se je že v uvodnem nastopu pomerila z 31-letno Brazilko Ketleyn Quadros, bronasto z zadnjih olimpijskih iger v Rio de Janeiru, dvoboj pa je najboljša slovenska judoistka, ki je sicer prevladovala, dobila šele z metom v 20. sekundi podaljška.

Poljakinja Agata Ozdoba Blach, tudi že nosilka kolajne z največjih tekmovanj, ni našla prave rešitve za Celjanko in 17 sekund pred koncem je prejela še tretjo kazen.

Sledil je polfinale z Nemko Martyno Trajdos, bronasto z zadnjega EP-ja v Izraelu. Gre za stari znanki, ki sta se na uradni tekmi pomerili že 17. v karieri, 13. pa se je zmage veselila Trstenjakova, pa čeprav je tokrat do zmage prišla po več kot dveh minutah podaljška, ko si je Nemka prislužila še tretjo kazen.

Andreja Leški izgubila že prvi dvoboj
Nepričakovano se je že po prvem dvoboju poslovila Andreja Leški. Usoden je bil vazari po dobri minuti dvoboja.

Anka Pogačnik je v kategoriji do 70 kg izgubila uvodni dvoboj z Nemko Miriam Butkereit, ki je letos že stala na stopničkah v Düsseldorfu in Antalyi, po več kot dveh minutah podaljška. Gorenjka je prikazala dober judo, žal pa si je prislužila tudi tri kazni in se po diskvalifikaciji poslovila od nadaljnjih nastopov.

Tekmovanje se bo končalo v nedeljo. Slovenske barve bodo branili Klara Apotekar v kategoriji do 78 kg, njena polsestra Anamari Velenšek v kategoriji nad 78 kg in Vito Dragić v kategoriji nad 100 kg. Za Turčijo bo v kategoriji do 90 kg nastopil tudi Mihael Žgank.