Steve Davis in Dennis Taylor sta najboljše rezultate dosegala v 80. letih. Foto: MMC RTV SLO
Steve Davis in Dennis Taylor sta najboljše rezultate dosegala v 80. letih. Foto: MMC RTV SLO

Svetovno prvenstvo v snookerju vsako leto konec aprila gosti legendarno gledališče Crucible, v 80. letih je Steve Davis osvojil kar šest naslovov svetovnega prvaka. The Nugget je igral tudi v najbolj slavnem finalu leta 1985, njegov nasprotnik je bil Dennis Taylor - sila priljubljen igralec, ki so si ga gledalci zapomnili predvsem po očalih, ki jih je zaradi lažjega pregleda mize nosil narobe obrnjene.

Dennis Taylor zaostajal že 0:8
Finale se je začel povsem enostransko, saj je Davis povedel z 8:0. A Taylor se je še isti dan pobral in si je pred odločilnim dnem priigral minimalen zaostanek 7:9. Drugi dan finala je bilo sila tesno in Taylor je po zaostanku 15:17 dobil dve igri in izsilil odločilno 35. igro.

18 milijonov ljudi gledalo (pol)nočno dramo
Bitka živcev in poguma je trajala kar 68 minut, odločitev pa je padla po najtesnejšem mogočem izidu - na mizi je ostala le črna krogla. Igralec, ki bi jo prvi spravil v katero koli luknjo, bi postal svetovni prvak. Serijo udarcev je srečno končal Taylor, ki se je svojega edinega naslova svetovnega prvaka veselil sila prešerno - dviganje palice nad glavo in žuganje s kazalcem je v hipu postalo nepogrešljivi del bogate zgodovine te igre. Dramatični finale se je končal nekaj minut čez polnoč, ko je pred malimi sprejemniki dvoboj gledalo kar 18,5 milijona Britancev.


Danes oba del BBC-jeve komentatorske ekipe

Obe legendi te igre sta pozneje postali del BBC-jeve komentatorske ekipe. Davis še danes pri 52 letih igra snooker, letos je v Cruciblu nastopil še 30. in med drugim izločil tudi lanskega prvaka in prvega igralca sveta Johna Higginsa. V četrtfinalu je klonil proti poznejšemu prvaku Neilu Robertsonu.

25 let pozneje ponovitev ob salvah smeha
Ob 25. obletnici legendarnega finala sta Taylor in Davis v Cruciblu ponovila legendarno 35. igro finala, ki je bila tokrat seveda veliko bolj zabavna, sproščena in polna humorja. Video si lahko ogledate na BBC-jevi strani. Ista televizija je dan po koncu svetovnega prvenstva predvajala posebni dokumentarec o finalu iz leta 1985.