Eva Terčelj je že izpolnila prvi cilj v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Eva Terčelj je že izpolnila prvi cilj v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Terčeljeva na Savi ni le zmagala na tekmi evropskega pokala, temveč si tudi zagotovila mesto v reprezentanci za nastop na evropskem prvenstvu, še pomembneje pa tudi olimpijsko vozovnico za Tokio.

Ljubljančanka je z osvojenim naslovom svetovne prvakinje leta 2019 in zanesljivimi vožnjami na izbirnih tekmah nabrala neulovljivo prednost že pred zadnjo tekmo, majskim evropskim prvenstvom, ki šteje za izbor olimpijske ekipe. Terčeljeva je za zdaj edina zanesljiva potnica na Japonsko, saj bodo v preostalih kategorijah o potnikih na OI odločali rezultati EP-ja v italijanski Ivrei od 6. do 9. maja.

Kauzer na izbirnih tekmah ni blestel, čaka ga boj za olimpijsko vozovnico

"Zelo sem zadovoljna. Izbirne tekme so vedno stresne, zdaj še posebej, ko štejejo za olimpijske kvalifikacije. Vesela sem, da sem že v tem delu uspela to opraviti in se kvalificirati na OI, kar je bil zagotovo prvi cilj. To je dobra popotnica in nekaj, na čemer lahko gradim naprej v sezoni," je povedala Terčeljeva. Tokrat je kljub dvema kazenskima sekundama za dobro sekundo in pol prehitela Avstrijko Corinno Kuhnle, ki je sicer v Tacnu v preteklosti postala tako svetovna kot evropska prvakinja. Tretja je bila Ajda Novak.

Le Italijan Gennaro pred Srabotnikom
Med kajakaši je tokrat zmagal Italijan Giovanni de Gennaro, za njim pa sta se zvrstila Martin Srabotnik in Niko Testen. Slednji si je na zadnji tekmi tudi zagotovil mesto v reprezentanci, kjer bo veslal poleg Srabotnika in Petra Kauzerja, ki tokrat s prikazanim ni mogel biti zadovoljen, saj je bil sedmi.

V kanuju je zmaga odšla na Hrvaško, saj je najboljšo finalno vožnjo prikazal Matija Marinić. Tokrat je bil pol sekunde hitrejši od Luke Božiča in skoraj tri sekunde hitrejši od Španca Miquela Traveja, ki je bil tretji. V razvrstitvi izbirnih tekem je bil najboljši Benjamin Savšek, ki pa je v finalni vožnji evropskega pokala naredil preveč napak za uvrstitev na zmagovalne stopničke. Tako Savšek kot Božič sta si brez težav zagotovila mesto v reprezentanci, na EP pa se med njima obeta napet boj za olimpijsko vozovnico.

Na zmagovalne stopničke med kanuistkami je stopila Alja Kozorog, ki je bila druga. Imela je en dotik, za zmagovalko Nadine Weratschnig iz Avstrije pa je zaostala za dobre tri sekunde. Tretja je bila Italijanka Marta Bertoncelli. Kozorogova je z nastopi na izbirnih tekmah naredila velik korak proti Tokiu, saj si je nabrala kar nekaj prednosti pred Evo Alino Hočevar, a vseeno bo dokončno odločal rezultat na EP-ju.

Terčeljeva v Tacnu do olimpijske vozovnice