Ali so olimpijske igre postale prevelik zalogaj za prireditelje, če se s težavami spopadajo tudi takšne organizacijsko sposobne države, kot sta Južna Koreja in Japonska? Foto: Reuters
Ali so olimpijske igre postale prevelik zalogaj za prireditelje, če se s težavami spopadajo tudi takšne organizacijsko sposobne države, kot sta Južna Koreja in Japonska? Foto: Reuters
Pjongčang 2018
S Pjongjangom 2018 se bo začel niz treh zaporednih olimpijskih iger, ki bodo potekale v vzhodni Aziji. Poletne igre leta 2020 bodo v Tokiu, zimske igre leta 2022 pa bo gostil Peking. Foto: Reuters
Lamine Diack
52-letnega Senegalca je na čelu Iaafa avgusta lani zamenjal Britanec Sebastian Coe, nekaj dni po izbruhu afere pa so mu v MOK-u tudi odvzeli naziv častnega člana olimpijske organizacije, v kateri je bil do leta 2014 15 let član izvršnega odbora. Foto: EPA

Brazilci menijo, da bodo kljub le 4.500 vpoklicanim pripadnikom posebnih in specialnih enot zadovoljivo opravili vse varnostne naloge. "Pričakovali smo, da bomo imeli na voljo 9.000 predstavnikov teh enot. Zdaj je videti, da jih bodo poslali le polovico tega števila. To bo kar velik izziv, a bomo zdržali," je dejal Mario Beltrame, ki je v Riu zadolžen za varnost med igrami.

Vseeno dvakrat več policistov in varnostnikov
"To bo nekoliko spremenilo naš varnostni načrt. Razumem pa, da druge zvezne države ne sodelujejo rade pri tem,"
je dejal za časnik O Globo in izpostavil glavno težavo, pomanjkanje posebnih policijskih eno v matični zvezni državi Rio de Janeiro. Skupno bo med igrami v Riu za varnost skrbelo približno 80.000 policistov in pripadnikov varnostnih služb, kar je sicer dvakratno povečanje v primerjavi z zadnjimi igrami v Londonu.

Pred dnevi so morali v Riu zaradi kršitve delovne zakonodaje začasno ustaviti gradnjo na več gradbiščih, čeprav so do začetka poletnih iger manj kot trije meseci. Sočasna velika politična kriza je pošteno ohromila tako gradnjo kot grajenje vzdušja za Rio 2016, kamor bodo oči sveta uprte med 5. in 21. avgustom.

Odhod sposobnega šefa presenetil Korejce
Naslednje zimske igre - Pjongčang 2018 - so medtem le dočakale novega vodjo organizacijskega komiteja. Poslovnež Čo Jang Ho je na začetku maja povsem nepričakovano odstopil, na izpraznjeno mesto pa so izvolili nekdanjega ministra za gospodarstvo Li Hi Beoma.

Odstop Čo Jang Hoja je bil popolnoma nepričakovan, saj gre za moža, ki je vodil uspešno južnokorejsko kandidaturo leta 2011, julija 2014 pa ga je južnokorejska vlada potrdila za vodjo organizacijskega komiteja.

Prav pod njegovim vodstvom je bil viden največji napredek v pripravah na veliko tekmovanje, ko so se zmanjšali zaostanki in zamude pri dokončanju še manjkajočih olimpijskih tekmovališč. Pripeljal pa je tudi nekaj velikih pokroviteljev, med njimi družbo Samsung. Zamude, te so bile povezane tudi s pomanjkanjem financ, so bile tako velike, da je Mednarodni olimpijski komite celo nekaj časa razmišljal, da bi posamezne tekmovalne dogodke izpeljali na Japonskem.

Japonci do iger s podkupnino?
Japonski prireditelji poletnih olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu so zavrnili najnovejše obtožbe o korupciji in nelegalnem milijonskem izplačilu v postopku uspešne izbire olimpijske kandidature. Japonci trdijo, da je
bila njihova kandidatura vedno "brezmadežno čista" in da niso uporabljali nezakonitih prijemov.

Britanski časnik Guardian se je namreč dokopal do informacij, ki mečejo zelo slabo luč na kandidaturo Tokia za poletne olimpijske igre leta 2020. Po navedbah Guardiana francoske pravosodne oblasti preiskujejo izplačilo v višini 1,3 milijona evrov, na toliko sredstev so namreč naleteli, ko so proučevali poti transakcije denarja na tajni zasebni račun v Singapurju, njegov lastnik naj bi bil Papa Massata Diack. Gre za sina zdaj že nekdanjega predsednika Mednarodne atletske zveze (Iaaf) Lamina Diacka.

Diacka vpletena v številne afere
Starejši Diack naj bi svojo prvotno podporo Istanbulu za igre 2020 spremenil v podporo Tokiu, potem ko je zveza Iaaf, takrat še pod njegovim vodstvom, dobila močnega japonskega pokrovitelja. Lamine Diack je zvezo Iaaf vodil 15 let. V Franciji preiskujejo njegovo domnevno sprejemanje podkupnin, za molk v primerih jemanja prepovedanih sredstev naj bi dobil milijon dolarjev. Starejši in mlajši Diack naj bi bila glavna člena v verigi podkupovanja, izsiljevanja in prikrivanja pozitivnih dopinških testov ruskih atletov.

V Tokiu so zanikali hude obtožbe o izplačevanju podkupnine. "Ne razpolagamo prav z nobenimi podatki, s katerimi bi lahko potrdili te obtožbe. Prepričani smo, da smo igre dobili zato, ker je mesto Tokio predstavilo najboljšo mogočo kandidaturo," je poudarila predstavnica tokijskega organizacijskega komiteja Hikariko Ono.