Trenutek, ko je Boris Gelfand priznal poraz, Viswanathan Anand pa je še petič postal svetovni prvak. Foto: EPA
Trenutek, ko je Boris Gelfand priznal poraz, Viswanathan Anand pa je še petič postal svetovni prvak. Foto: EPA

Viswanathan Anand je decembra srečal abrahama in brez dvoma spada med največje šahovske velikane. Knjiga njegovih dosežkov je res dolga, je eden redkih, ki je prebil rejting 2800 točk, 21 mesecev je bil številka ena svetovnega šaha, petkrat pa je bil svetovni prvak.

Prizor iz sedme partije, ko je Gelfand prikazal najboljšo predstavo. Foto: EPA
Prizor iz sedme partije, ko je Gelfand prikazal najboljšo predstavo. Foto: EPA

Gelfand dobil sedmo partijo ...
Naslov je zadnjič ubranil prav na današnji dan leta 2012, ko je v Moskvi premagal Belorusa Borisa Gelfanda, ki od leta 1998 igra za Izrael. Njun obračun je bil izjemno izenačen. Prvih šest partij se je končalo s prav toliko remiji. Gelfand je v sedmi partiji unovčil bele figure in povedel s 4:3.

... hitra vrnitev Ananda
A Anand se je dan pozneje vrnil in tekmeca v predajo prisilil že po le 17 potezah, kar je izid spet poravnalo na 4:4. V deveti partiji je imel beli Gelfand ves čas rahlo prednost, ki pa je ni zmogel pretvoriti v zmago. Dolgo se je boril, partija se je z remijem končala po 49 potezah, kar je bila sploh najdaljša partija finala (v klasičnem šahu). Preostanek rednega dela je minil zelo hitro, saj sta se oba šahista očitno z mislimi že preselila v podaljšek.

Šahista je po dvoboju sprejel ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA
Šahista je po dvoboju sprejel ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA

V podaljšku ves čas napadal
Ta je bil sestavljen iz štirih partij pospešenega šaha, kjer je bil Tiger iz Madrasa nesporni favorit, saj mu je ta oblika vedno dišala, saj je tudi v tej obliki večkrat postal svetovni prvak. Indijec je prevladoval prav v vseh partijah, kjer je tekmeca s hitro igro stisnil v časovno past. Odločilna je bila druga partija, ki jo je z belimi dobil po 77 potezah.

S to zmago je še petič in zadnjič postal svetovni prvak. Po enkrat več so se na svetovni tron usedli le Emanuel Lasker, Gari Kasparov in Anatolij Karpov.

Nasledil ga je Magnus Carlsen
Naslov je naslednjič branil decembra 2013 v Čenaju, kjer pa je bil zgolj opazovalec šova po imenu Magnus Carlsen. Norvežan je marca istega leta napeti turnir izzivalcev dobil šele po tretjem merilu (imel je več posamičnih zmag kot Vladimir Kramnik), v indijskem mestu pa je bil za prestavo boljši, saj je zmagal kar s 6,5:3,5. Prve štiri partije so se še končale z delitvijo točk, nato je Carlsen z dvema zaporednima zmagama ušel v neulovljivo prednost.

Anand je leto pozneje dobil turnir izzivalcev in se novembra 2014 s Carlsenom spet pomeril za naslov, a Norvežan je bil spet boljši in slavil z izidom 6,5:4,5. Carlsen je še vedno neporažen in vlada šahovskemu svetu.

Leto pozneje je žezlo predal Carlsenu. Foto: EPA
Leto pozneje je žezlo predal Carlsenu. Foto: EPA

Slovita imena v njegovem kotu
Viswanathan Anand je vedno sodil med bolj priljubljene šahiste, zato ni bilo presenetljivo, da je na svojo stran znal dobiti najbolj eminentne šahiste. Ko je leta 2010 ubranil naslov svetovnega prvaka proti Veselinu Topalovu (6,5:5,5) so mu v pripravi na obračun pomagali sami velikani (med drugim nekdanja prvaka Kasparov in Kramnik ter prihodnji Carlsen).

Prvič prvak leta 2000
Rodil se je v premožni družini, v družini sta še dva otroka, ki pa sta precej starejša, od sestre je mlajši 11, od brata pa 13 let. Ljubezen do šaha mu je predala mama, resno pa se ga je začel učiti na Filipinih, kjer je družina zaradi očetove službe nekaj časa živela. Velemojster je postal pri 18 letih, svetovni prvak pa prvič leta 2000, ko je v New Delhiju v finalu premagal Alekseja Širova.

Kramnik: velikanski talent
Kako pomembno mesto ima v zgodovini igre na 64 poljih, morda še najbolj pove citat Kramnika: "Vedno sem ga imel za velikanskega talenta, je eden najboljših v zgodovini šaha. Glede na igro ni bil prav nič šibkejši od Kasparova, morda na neki način je bil včasih malce len in preveč sproščen. Lahko ga uvrščamo med najboljše vseh časov."