Tina Trstenjak na svetovnih prvenstvih ostaja pri štirih medaljah. Foto: EPA
Tina Trstenjak na svetovnih prvenstvih ostaja pri štirih medaljah. Foto: EPA
Polfinalni dvoboj Tine Trstenjak

Trstenjakova se je po treh prepričljivih dopoldanskih zmagah v polfinalu kategorije do 63 kilogramov pomerila z Miku Taširo, ki je za Slovenko ostala nerešljiva uganka. V devetem medsebojnem dvoboju je Japonka zmagala še devetič, tokrat je bila za Slovenko usodna diskvalifikacija po dobri minuti borbe.

Trstenjakova je zagrabila Japonko za roko, sodniki pa so prijem z vzvodom na levi roki ocenili za nepravilnega in boj prekinili. Po ogledu videoposnetka so 29-letno varovanko Marjana Fabjana diskvalificirali. Tako je ostala tudi brez borbe za bron, ki je brez boja pristal v rokah Nemke Martyne Trajdos. Trstenjakova bi bila velika favoritinja tega dvoboja, saj sta se v preteklosti tekmovalki pomerili na 17 uradnih tekmah in kar 13 jih je dobila tekmovalka celjskega Sankakuja.

V boju za zlato je prva nosilka, Francozinja Clarisse Agbegnenou, po sedmih minutah podaljška premagala Taširojevo.

Očko: Odločitev je bila mejna, sam je ne bi diskvalificiral
"Tina je ostala brez borbe, ker je šlo za direktno diskvalifikacijo. To je dobila za napad na komolec. Sodniki so ocenili, da je obstajala možnost za poškodbo nasprotnice in potem nimaš več pravice nastopati naprej, ne glede na to, za katero fazo tekmovanja gre," je pojasnil viden predstavnik v sodniški organizaciji Evropske judo zveze Franc Očko in dodal, da obstaja tudi diskvalifikacija zaradi nešportnega obnašanja, kjer bi tekmovalki lahko odvzeli celo kolajno, če bi jo osvojila.

Očko dodaja, da se na posnetku vidi, da Trstenjakova ne bi smela vztrajati s prijemom do konca, vseeno pa je odločitev zanj mejna. "Šlo je za poskus meta hane-makikomi in začetek napada je bil pravilen. V primeru neposrednega napada na komolec bi bilo vse jasno. Tukaj pa se je Japonka izmikala, ostala na nogah in prišla v tak položaj, ko bi Tina morala spustiti. Nato je Japonka še malo odigrala in sodniki so se odločili, kot so se."

Očko dodaja, da bi se sam v sodniški vlogi odločil drugače. "Gre za Tino in morda sem zato tudi malo subjektiven. A sam diskvalifikacije ne bi dal, ker ni šlo neposreden poskus napada na komolec." A posnetek so si ogledali štirje sodniki. "Odločitev je mejna, a vedno se je treba odločiti tudi, kje ta meja je. Pravilo je v funkciji varovanja tekmovalcev in odločili so se za tovrstno kazen."

Dopoldne tri zmage, dve z iponom
Trstenjakova je bila v prvem krogu prosta, nato pa je z iponom odpravila Španko Cristino Cabano Perez. Vstopnico med najboljšo osmerico si je zagotovila z zmago nad bronasto z lanskega SP-ja, Britanko Lucy Renshall, za katero je zadostoval vazari minuto pred koncem.

Dvoboj z Mongolko Ganhaič Bold, aktualno azijsko podprvakinjo, je odločal o polfinalu in repesažu. Trstenjakova ni ničesar prepustila naključju in je že na polovici borbe s končnim prijemom slavila predčasno zmago.

Trstenjakova je na svetovnih prvenstvih osvojila zlato v Astani (2015), srebro v Budimpešti (2017) ter brona v Čeljabinsku (2014) in Bakuju (2018).

Trstenjakovi ni uspela generalka v Tokiu