Tjaša Oder bo v soboto plavala v finalu na 800 metrov. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Oder bo v soboto plavala v finalu na 800 metrov. Foto: www.alesfevzer.com
Fantine Lesaffre
23-letna Fantine Lesaffre ni veljala za prvo favoritinjo tekme na 400 m mešano, a je spretno izkoristila odsotnost svetovne rekorderke, olimpijske in svetovne ter trikratne zaporedne evropske prvakinje Madžarke Katinke Hosszu. Italijanka Ilaria Cusinato na drugem in Britanka Hannah Miley na tretjem mestu sta zaostali sekundo in več. Foto: Reuters
Odrova s sedmim časom v finale
Odrova v finalu, štafeti Francozinjam in Rusom

V ostri konkurenci je bila v drugi kvalifikacijski skupini najmočnejša Rusinja Ana Jegorova, za njo pa sta tekmo končali favoritinji za kolajne Nemka Sarah Köhler in Madžarka Boglarka Kapas. Tik za njima je v cilj prišla tudi Odrova, nosilka brona iz Londona 2016, ki je v zadnjih metrih uspešno ubranila četrto mesto pred Julio Hassler iz Liechtensteina.

"Mislim, da imam še nekaj rezerve, v finalu se bom borila z vsemi močmi. Tudi izid je za zjutraj zelo v redu," je povedala slovenska rekorderka in priznala, da se je za vsak primer spopadla s Hasslerjevo za četrto mesto, saj bi lahko tvegala, da v predtekmovanju izpade. "Samo zato sem na koncu vključila tudi noge in odsprintala zadnjih 50 metrov."

Ponesrečen nastop pa je za mlado Mariborčanko Katjo Fain, ki z 9:01,55 in 18. mestom ni izpolnila lastnih rezultatskih ciljev. V prvi skupini je z daleč najboljšim dosežkom kvalifikacij izstopala Italijanka Simona Quadarella.

Že pred tem sta Neža Klančar in Janja Šegel na 50 metrov prosto dosegli najboljša letošnja izida in osvojili 23. in 36. mesto.

Klančarjeva je s 25,62 za slabe tri desetinke sekunde zaostala za lastnim slovenskim rekordom, s katerim je na lanskem mladinskem evropskem prvenstvu osvojila bronasto kolajno in ki bi tokrat gladko zadostoval za polfinale.

Vseeno pa sta bila po tekmi s trenerjem Tomažem Torkarjem zelo zadovoljna, saj je 18-letna plavalka pred tedni prebolela virozo, obenem pa je šlo za zelo dobro jutranje plavanje.

Tudi 17-letna Šeglova, pred dvema letoma že olimpijka v Riu de Janeiru, je s 26,19 dosegla izid sezone, lasten osebni rekord, star tri leta, pa zgrešila za devet stotink.

Naslovi v Francijo, Ukrajino in Rusijo
V popoldanskem delu so podelili štiri komplete medalj. Prva posamična naslova sta si priplavala Francozinja Fantine Lasaffre na 400 m mešano in Ukrajinec Mihailo Romančuk na 400 m prosto. Žensko štafeto 4 x 100 m prosto so v ostrem dvoboju z Nizozemkami osvojile Francozinje, bronaste so bile Danke. Na moški tekmi so se veselili Rusi pred Italijani in Poljaki.

V soboto Odrova, Vozlova in Čelikova
Slovenija v petkovem popoldanskem delu ni imela svojega predstavnika. Kot že omenjeno, si je Odrova priplavala sobotni finale na 800 m prosto, medtem ko bosta dopoldne v kvalifikacijah na 100 m prsno nastopili še Tjaša Vozel in Tina Čelik.

EVROPSKO PRVENSTVO                    
                                      
GLASGOW, petkove končne odločitve     
                                      
400 m prosto (M):                     
 1. M. ROMANČUK      UKR       3:45,18
 2. H. CHRISTIANSEN  DAN       3:47,07
 3. H. MÜHLLEITNER   NEM       3:47,18
                                      
400 m mešano (Ž):                     
 1. F. LESAFFRE      FRA       4:34,17
 2. I. CUSINATO      ITA       4:35,05
 3. H. MILEY         VB        4:35,34
                                      
4 x 100 m prosto (M):                 
 1. RUSIJA                     3:12,23
 2. ITALIJA                    3:12,90
 3. POLJSKA                    3:14,20
                                      
4 x 100 m prosto (Ž):                 
 1. FRANCIJA                   3:34,65
 2. NIZOZEMSKA                 3:34,77
 3. DANSKA                     3:37,03

Odrova s sedmim časom v finale
Odrova v finalu, štafeti Francozinjam in Rusom