21-letni Darko Jorgić je prispeval dve točki za zmago s 3:1. Foto: nzts
21-letni Darko Jorgić je prispeval dve točki za zmago s 3:1. Foto: nzts

Dvoboj z Indijo, sicer šesto nosilko turnirja, ki je imela na papirju več možnosti za zmago, je bil izenačen, končal pa se je z zmago Slovencev 3:1. Dve točki je prispeval Darko Jorgić, eno pa Bojan Tokić.

"Ključ do uspeha je vedno mirna glava. Jaz sem jo danes imel. Že v prvem nizu drugega dvoboja sem izgubljal z 10:4, a nato izenačil, a vseeno niz izgubil. A nisem izgubil zbranosti in osredotočenosti. Šlo nam je tudi na roko, da nismo bili favoriti, da nismo imeli česa izgubiti.

Darko Jorgić
Slovenci gredo na OI v Tokiu!

Še najmanj dramatična je bila uvodna igra dvojic, v katerih sta bila Deni Kožul in Bojan Tokić nemočna. Jorgić je nato dobil dva izenačena niza proti Sathiyanu Gnanasekaranu, ki je tako izgubil voljo in v tretjem nizu osvojil le tri točke.

Dramo je napovedal dvoboj med Tokićem in Harmeetom Desaijem. Slovenec je že zaostajal z 1:2, a se nato predramil in zanesljivo dobil dva niza za preobrat.

Tudi Jorgić je proti Sarathu Kamalu Achanti izgubil prvi niz, a to ga ni iztirilo, dobil je naslednje tri, kar je bil razlog za veliko veselje izbrancev Andreje Ojsteršek Urh.

V Gondomarju na Portugalskem je Slovenija tako po Iranu premagala še Indijo, kar je že dovolj, da je postala ena izmed osmih reprezentanc, ki so si na tem turnirju zagotovile vozovnico za Tokio.

Tokić igral kljub bolezni
"Želja se nam je izpolnila, Tokio je tukaj. Indijci so bili favoriti, a za mizo se je pokazalo drugače. Sam sem dve tekmi odigral vrhunsko, že prvo tekmo sem najboljšega Indijca premagal s 3:0. Nato je svoje opravil še Tokić. Čeprav je igral bolan, je zbral moč, da odigra eno tekmo in prispeva eno točko. Obljubo je držal in pokazal, zakaj je še vedno vodja te ekipe. Postavitev, ki je bila drugačna kot proti Iranu, se je izkazala za pravilno in lahko smo presrečni," je bil zadovoljen 40. igralec sveta Jorgić, ki je premagal dva boljša igralca na lestvici Mednarodne namiznoteniške zveze.

"Ključ do uspeha je vedno mirna glava. Jaz sem jo danes imel. Že v prvem nizu drugega dvoboja sem izgubljal z 10:4, a nato izenačil, a vseeno niz izgubil. A nisem izgubil zbranosti in osredotočenosti. Šlo nam je tudi na roko, da nismo bili favoriti, da nismo imeli česa izgubiti. Če si favorit, se roka večkrat zatrese in imaš manj možnosti. To se je danes zgodilo Indijcem," meni Hrastničan, ki bo za razliko od Tokića, Novogoričan je že igral na treh, okusil prve olimpijske igre.

Reprezentance, ki so se uvrstile na igre, turnirja ne bodo nadaljevale. Za še eno olimpijsko vozovnico, ki je še na voljo, se bodo do nedelje potegovale le poraženke osmine finala.

SLOVENIJA – INDIJA 3:1
Deni Kožul/Bojan Tokić – Sharath Kamal Achanta/Harmeet Desai 0:3 (-9, -7, -5)
Darko Jorgić – Sathiyan Gnanasekaran 3:0 (9, 10, 3)
Bojan Tokić – Harmeet Desai 3:2 (-5, 10, -6, 5, 6)
Darko Jorgić – Sharath Kemal Achanta 3:1 (-10, 7, 10, 8)