Sodniki so na tekmi 3. tedna med Seattlom in Green Bayem (14:12) napačno dosodili zadetek za domačo ekipo v zadnji akciji tekme. Brez napake (in ob enakih izidih na preostalih tekmah) bi Green Bay v divizijskih tekmah igral doma, in ne v gosteh. Foto: Reuters
Sodniki so na tekmi 3. tedna med Seattlom in Green Bayem (14:12) napačno dosodili zadetek za domačo ekipo v zadnji akciji tekme. Brez napake (in ob enakih izidih na preostalih tekmah) bi Green Bay v divizijskih tekmah igral doma, in ne v gosteh. Foto: Reuters
Russell Wilson
Russell Wilson je bil na naboru izbran šele 75., nato pa je blestel. Med drugim je vrgel 26 podaj za zadetek, s čimer je izenačil rekord Peytona Manninga za število podaj v prvi sezoni v Ligi NFL. Foto: Reuters
Adrian Peterson
Dosežek Adriana Petersona ni odličen le zaradi zbranih jardov in vrnitve po poškodbi, ampak tudi zaradi tega, ker Minnesota nima zelo kakovostnega podajalca, kar pomeni, da so nasprotne obrambe še toliko bolj osredotočene na Petersona. Foto: EPA
Mark Sanchez in Tim Tebow
Kombinacija podajalcev Mark Sanchez in Tim Tebow naj bi poskrbela za odličen in dominanten napad Jetsov, izkazalo pa se je, da je bila odločitev polomija. Foto: EPA
Medijski dan pred Super Bowlom

Pred Super Bowlom se tako spominjamo vrhuncev sezone 2012. Začetek sezone je zaznamoval spor vodstva tekmovanja s sodniki, ki niso želeli podpisati nove pogodbe. Vodstvo tekmovanja je tako najelo manj izkušene sodnike, ki pa so delali ogromno napak. Največ se jih je pripetilo v 3. krogu, vrhunec pa se je pripetil na zadnji tekmi med Seattlom in Green Bayem, kjer so sodniki v zadnji akciji gostiteljem napačno dosodili zadetek in s tem zmago. Dva dni pozneje sta se sprti strani pobotali in sodniki so se vrnili v ligo.

Luck in trenerjeva bolezen
Sezono so zaznamovali odlični novinci, saj so kar trije podajalci popeljali svojo ekipo v končnico. Andrew Luck, prvi izbor na naboru, je Indianapolis popeljal do 11 zmag, s čimer je krepko izboljšal izkupiček svoje ekipe iz sezone prej (2-14). Coltsi so se napajali tudi na čustveni ravni, saj je na začetku sezone trener Chuck Pagano sporočil, da se bori z levkemijo, večji del sezone je ekipo nato odlično vodil Bruce Arians.

Odlična sezona še dveh mladih podajalcev
Veliko se je pričakovalo tudi od drugega izbora Roberta Griffina III, ki je z odličnimi igrami in sedmimi zaporednimi zmagami ob koncu sezone popeljal Washington v končnico. Mladi podajalec pa je moral kar tri tekme v sezoni predčasno končati zaradi poškodb. To pa je razlog, da bo moral skupaj s trenerji krepko premisliti o (pre)pogumnem teku. Pravo presenečenje pa je bil Russell Wilson, ki je bil na naboru izbran šele v 3. krogu, a je Seattle prav tako popeljal do končnice. Čeprav je za podajalca nekoliko nižji, se je izkazal tako s podajami kot s tekom.

Številni rekordi podajalcev v zrelih letih ...
Med zrelimi podajalci je nase opozoril Drew Brees, ki je končal niz 54 tekem, na katerih je vrgel vsaj eno podajo za zadetek, s čimer je popravil več kot pol stoletja star rekord Johnnyja Unitasa. Še predtem je nanizal rekordni niz devetih tekem, z vsaj 300 jardi. Tom Brady pa je postal prvi podajalec v zgodovini, ki je v treh zaporednih sezonah na vsaki tekmi vrgel podajo za zadetek. Brady je v končnici popeljal New England do konferenčnega finala. S tem je število zmag v končnici povišal na 17, kar pa je prav tako nov rekord.

... in igralcev na drugih položajih
Rekorde pa so nizali tudi igralci na drugih položajih. Calvin Johnson je z ujetimi žogami zbral 1.964 jardov. Rekord je bil prej 17 let v lasti Jerryja Ricea (1.848 jardov). Omenimo le še lovilca Jasona Wittna, ki je na eni tekmi ujel 18 podaj (rekord med robnimi lovilci), Davida Akersa (izenačil rekord po najdaljšem zadetem prostem strelu, dolgem 63 jardov) in Blaira Walsha (novinec je zadel 10 prostih strelov, dolgih vsaj 50 jardov).

Sezona vrnitev - Manning in Peterson
To je bila tudi sezona velikih vrnitev. Peyton Manning je izpustil celotno lansko sezono, moral je na štiri operacije vratu, odrekel pa se mu je Indianapolis. 36-letnik se je odločil, da kariero nadaljuje v Denverju. Veteran je Broncose popeljal do kar 13 zmag in najboljšega izhodišča v Konferenci AFC, a je izpadel že na svoji prvi tekmi končnice. Morda še bolj neverjetno sezono je imel Adrian Peterson, ki se je šampionsko vrnil po poškodbi kolena. Dominantni tekač je popeljal Minnesoto v končnico, šele kot sedmi tekač v zgodovini je premagal mejo 2.000 jardov. Oba spadata v najožji krog favoritov za nagrado MVP sezone.

Vrata Lige NFL se lahko hitro zaprejo
Sezona 2012 pa je pokazala tudi, kako hitro igralec lahko izgubi mesto v Ligi NFL. Zvezda lanske sezone Tim Tebow, ki nima ravno najbolj "natančne roke", je tako večino sezone obsedel na klopi NY Jetsov, čeprav so ti imeli v Marku Sanchezu enega najslabših podajalcev v ligi. Veliko bolj kruta usoda pa je dočakala Alexa Smitha. Podajalec San Francisca je imel za seboj odlično sezono, a ko je dobil manjšo poškodbo, se je moral hitro umakniti Colinu Kaepernicku. Odločitev trenerja Jima Harbougha se je izkazala za pravilno, saj je mladenič popeljal 49-erse na Super Bowl. Smith je že napovedal, da bo kariero nadaljeval v drugem klubu.

Niz člankov pred Super Bowlom bomo nadaljevali v četrtek, ko bomo predstavili oba udeleženca tekme leta - San Francisco in Baltimore.

Medijski dan pred Super Bowlom