Belmin Godinjak je na Slovenijo vezan že od otroštva, saj je sanjal, da bo postal profesionalni smučar. Zdaj v Celju trenira triatlon. Foto: Osebni arhiv
Belmin Godinjak je na Slovenijo vezan že od otroštva, saj je sanjal, da bo postal profesionalni smučar. Zdaj v Celju trenira triatlon. Foto: Osebni arhiv

22-letni Belmin Godinjak smuča od petega leta. S triatlonom se je začel ukvarjati pri 17 letih, po naključju, ker se je triatlonec iz očetovega moštva na tekmi v Avstriji poškodoval. Ker se je ta šport v Bosni in Hercegovini šele začel razvijati, je Belmin prišel v Slovenijo. "Za Slovenijo sem se odločil zato, ker sem bil že kot otrok in najstnik povezan s smučanjem. Hotel sem postati poklicni smučar in prve korake me je naučil trener DEMO Teama Slovenija Matic Jeraša. To je bil moj prvi stik s Slovenijo." Drugič pa je bilo, ko mu je znova prek Matica tukaj uspelo najti strokovnjake za triatlon in tek ter se je odločil ostati v Sloveniji. Pravzaprav živi med Celjem in Sarajevom, od koder prihaja.

Vedno moraš raziskovati nove terene, pravi Belmin, ki ima rad izzive. Foto: Osebni arhiv
Vedno moraš raziskovati nove terene, pravi Belmin, ki ima rad izzive. Foto: Osebni arhiv

Vrhunska uvrstitev
Kakšne načrte ima, smo ga vprašali med treningom na atletskem stadionu Kladivar v Celju. Kot prvemu v Bosni in Hercegovini mu je uspelo postati član svetovne triatlonske zveze TW. Dobil je tudi prve točke na svetovni lestvici, ki točkuje tekmovalce v svetovnih pokalih in olimpijskih igrah. Belmin si zdaj seveda želi še naprej zmagovati in nabirati točke na lestvici TW. Načrtuje tudi udeležbo na tekmah celinskih pokalov, na primer afriškega ali azijskega, na državnem prvenstvu Bosne in Hercegovine na balkanskem prvenstvu, nam je dejal.

Ne spomnim se, da bi kdo pri 22 letih tako dobro treniral, na 400 metrov plaval 4 minute in 20 sekund in tekmoval za svetovni pokal.

Sandi Ivančič, glavni trener

Od dva do trije treningi dnevno
Belmin vsak dan trenira dva- ali trikrat: plavanje, tek in kolesarjenje. "Neznan teren pri teku ali kolesarjenju je del mojega športa. Vedno moraš imeti pred sabo kakšen izziv, pustolovščino ali raziskovati nove terene," našteva Belmin.

Belmin si želi uvrstitve na olimpijske igre leta 2028 v Los Angelesu. Foto: Osebni arhiv
Belmin si želi uvrstitve na olimpijske igre leta 2028 v Los Angelesu. Foto: Osebni arhiv

Močna volja in vztrajnost

Belmin je perfekten poba, neverjetno, da ima tako energijo, je izredno delaven in tudi priden fant.

Peter Svet, trener teka

Belmin je nekaj posebnega, ker se je za poklicno ukvarjanje s triatlonom odločil precej pozno. Njegov trener Sandi Ivančič je v tem športu že 20 let.

"Ne spomnim se, da bi kdo pri 22 letih tako dobro treniral, na 400 metrov plaval 4 minute in 20 sekund in tekmoval za svetovni pokal," pripoveduje Sandi Ivančič, Belminov glavni trener.

Za pomoč pri atletskih tekmovanjih je Ivančič prosil trenerja Petra Sveta, ki je sicer že 49 let slovenski rekorder v teku na 5000 m. "Belmin je perfekten poba, neverjetno, da ima tako energijo, je izredno delaven in tudi priden fant," pravi trener teka Peter Svet.

Vsak športnik si želi sodelovati in se čim bolje uvrstiti na olimpijskih igrah. "Naš cilj je, da se uvrstim na olimpijske igre leta 2028 v Los Angelesu," je ambiciozen Belmin. "Če bo Belmin še naprej tako treniral, se bo po mojem res udeležil iger," je optimist Ivančič. Peter Svet pa: "Glede na to, da je iz BiH-a, kjer pa ni veliko triatloncev, ima več možnosti, da se mu želja uresniči," optimistično napove Svet.

Spodaj si lahko ogledate celotno oddajo NaGlas!, prispevek o Belminu Godinjaku je na začetku oddaje.

Oddaja NaGlas!