Sun Jang bo sicer obdržal naslove in medalje iz zadnjega leta, ki jih je dobil po oprostitvi Fine, a zato je zdaj dobil najvišjo kazen, prepoved nastopanja za osem let. Foto: Reuters
Sun Jang bo sicer obdržal naslove in medalje iz zadnjega leta, ki jih je dobil po oprostitvi Fine, a zato je zdaj dobil najvišjo kazen, prepoved nastopanja za osem let. Foto: Reuters

V težko pričakovani odločitvi je Cas pritrdil Svetovni protidopinški agenciji Wadi, tako da bo Sun Jang tudi ob nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu.

Fina pomilostila, Cas obsodil
Cas je potrdil pritožbo Wade proti Mednarodni plavalni zvezi (Fina), ki je plavalca oprostila kršitve. V Lozani so Sun Jangu, enemu najbolj prepoznavnih kitajskih športnikov, ki je leta 2014 že odslužil eno dopinško kazen, prisodili maksimalno možno kazen osmih let prepovedi udejstvovanja v športu.

Generalni sekretar Casa Matthew Reeb je dodal, da kitajskemu plavalcu ne bodo odvzeli naslovov, tudi zlatih medalj na 200 in 400 metrov prosto julija lani na svetovnem prvenstvu v Gvangdžuju, ne, ki si jih je priplaval v času po zavrnitvi dopinške kontrole.

Zavrnil odvzem urina in krvi
Sun Jang, trikratni olimpijski in enajstkratni svetovni prvak v plavanju, ki je septembra 2018 na svojem domu na Kitajskem zavrnil testiranje in ni dovolil odvzema urina in krvi, se sicer zdaj lahko pritoži še na švicarsko zvezno sodišče in Cas zaprosi, naj do končne odločitve ne izvrši kazni.

Prvi kitajski olimpijski prvak v plavanju (London 2012, 400 in 1500 m) je tvegal od dveh do osem let prepovedi nastopanja. Že pred tem je leta 2014 namreč prestal trimesečni suspenz zaradi pozitivnega testa na poživilo trimetazidin.

Sun Jang: Brez dvoma se bom pritožil
Na lanskem SP v Gvangdžuju so številni plavalci sicer izrazili nestrinjanje s tem, da je Fina Sun Jangu dovolila nastop in niso želeli stati ob njem na zmagovalnem odru, se z njim fotografirati ...

Na odločitev Casa se je že odzval tudi kitajski plavalec. "To je nepošteno. Trdno verjamem v svojo nedolžnost," je Sun Jang povedal za kitajsko novičarsko agencijo Xinhua kmalu po odločitvi Casa. "Brez dvoma se bom na odločitev Casa pritožil, da bo še več ljudi zvedelo resnico," je še zatrdil 28-letnik iz Hangžuja.