Nastop Žige Lina Hočevarja, Luke Božiča in Benjamina Savška

Po polovici nastopajočih v finalu v Tacnu je vodstvo prevzel Žiga Lin Hočevar, ki je brez napake in za več kot dve sekundi prehitel predhodnike. Luka Božič se mu je približal na 84 stotink in s tem prevzel drugo mesto.

Žiga Lin Hočevar je novi evropski prvak v kanuju v slalomu na divjih vodah, s čimer je ponovil uspeh očeta Simona Hočevarja, ki je leta 1996 postal sploh prvi evropski prvak v tej disciplini. Foto: BoBo
Žiga Lin Hočevar je novi evropski prvak v kanuju v slalomu na divjih vodah, s čimer je ponovil uspeh očeta Simona Hočevarja, ki je leta 1996 postal sploh prvi evropski prvak v tej disciplini. Foto: BoBo

Zadnji med dvanajstimi finalisti se je po savskih brzicah spustil Benjamin Savšek, ki se je dotaknil drugih vrat, do konca je topil zaostanek, a v cilj prišel tretji, sekundo in 7 stotink za presenetljivim novim evropskim prvakom.

Hočevar je postal tretji slovenski kanuist z naslovom evropskega prvaka, prvi je bil leta 1996 prav njegov oče Simon, po njem pa je bil prvak štirikrat Savšek.

Slovenci so uspeh dopolnili tri ure pozneje, ko so postali evropski prvaki v ekipni vožnji. Trojica nosilcev medalj s posamične tekme je za 23 stotink prehitela Čehe in za 1,36 sekunde tudi Slovake.

"Imam eno bolezen, da sem malo nor"

Portret Žige Lina Hočevarja

"Pozimi sem garal na vseh področjih, bil slabe volje, a sem si dejal, da se za evropsko prvenstvo izplača trdo delati. Na seznam ciljev sem zapisal zlato kolajno na evropskem prvenstvu, sicer sem imel bolj v mislih moštveno. A imam eno bolezen, da sem malo nor oziroma noro samozavesten, pa sem si rekel, zakaj ne bi poskusil na posamični tekmi. Verjel sem vase, verjel, da mi lahko uspe. Ko sem prišel v cilj, sem rekel, da je lahko kolajna, a sem se prepričeval, da težko, predvsem zato, da ne bi bil razočaran. A počasi so začeli zaostajati moji idoli, na koncu še Savšek, in sledili so nori občutki," je dejal najmlajši evropski prvak v zgodovini EP-jev v slalomu na divjih vodah. Žiga Lin Hočevar je bil v kajaku četrti, zdaj pa je osvojil zlato medaljo v kanuju.

Ekipna vožnja slovenskih kanuistov

"Ta kolajna ni samo moja. Veliko zaslug zanjo imajo oče, mama in sestra. Oče me je naučil tehnike, ki jo je uporabljal pred 30 leti, a so mu jo trenerji izpodbijali, to je bil mogoče razlog, da ni osvojil kakšne kolajne več. Mama mi veliko pomaga pri psihološki pripravi, za kar je usposobljena, s sestro pa skupaj trenirava in spodbujava drug drugega. Brez nje niti veslal ne bi," je dejal Hočevar, ki se je preizkušal tudi v hokeju na ledu, bil je vratar, a se je pozneje posvetil le kajaku.

16-letni Žiga Lin Hočevar osvojil dve zlati medalji v Tacnu

Božiču prva bitka za olimpijski nastop

"Žiga ima veliko odlik, nikakor me ni presenetil. Ima odličen položaj v čolnu, odlične premike, je sproščen. Pričakujem, da mu bo šlo vse samo še navzgor. Če me je kdo moral premagati, sem zadovoljen, da je to on. Sem vesel zanj in zase. Tudi zaradi tega, ker sem premagal Savška, svojega konkurenta za olimpijski nastop. Osvojil sem kolajno in obdržal možnosti za Pariz, to je to, kar sem si želel," je bil dobre volje Božič.

Nastop slovenskih kanuistk v ekipni vožnji

Še najbolj kisel obraz je kazal Savšek, ki je bil najboljši v kvalifikacijah, v finalu pa ga je boljši dosežek stala napaka. "Imam novo medaljo, sem del zgodovinskega uspeha, nisem zmagal, za kar je bila kriva napaka na drugih vratcih, vseeno sem vesel. Hvala gledalcem za podporo, tudi po njihovi zaslugi sem se boril do konca in prišel do medalje. O olimpijskem potniku pa bo pač odločala tekma svetovnega pokala v Pragi, žal nas na igre ne more več kot eden," pa je Savšek vendarle zanikal, da bi bil slabe volje.

Med 38 kanuisti na EP-ju v Tacnu je bil dopoldne prepričljivo najboljši Savšek, ki je vse tekmece prehitel za dve sekundi in več. Njegov tekmec za olimpijski nastop Božič je bil z enim dotikom vratc četrti (+3,50), medtem ko je Žiga Lin Hočevar odpeljal brez napake in postavil sedmi čas (+4,84) kvalifikacij.

Šele Čehinje v zadnjem nastopu prehitele Slovenke

Zlate in srebrne medalje slovenskih kanuistov in kanuistk v Tacnu. Foto: BoBo
Zlate in srebrne medalje slovenskih kanuistov in kanuistk v Tacnu. Foto: BoBo

Na ekipni tekmi so Slovenke v postavi Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Alja Kozorog vodile do zadnjega nastopa, ko jih je za osem sekund prehitela Češka. Tretja je bila Velika Britanija, ki je za Slovenkami zaostala za 52 stotink.

"Imele smo dober občutek že na progi in ko smo prišle v cilj. Vse je potekalo tekoče, nobena ni naredila velike napake, nismo imele prevelike razlike druga pred drugo. Slutile smo, da bomo visoko, a čakanje je bilo vseeno stresno," je bila z nastopom in uvrstitvijo zadovoljna Novak.

Slovenci so na prvenstvu v Tacnu skupaj osvojili šest kolajn – tri zlate, dve srebrni in eno bronasto, na evropskih prvenstvih jih imajo zdaj že 45.

Sanjski dan za slovenske kanuiste v Tacnu
Pogovor z vsemi tremi slovenskimi dobitniki medalj v Tacnu

Slovenke posamično brez finala

Od Slovenk je bila finalu še najbližje Eva Alina Hočevar, ki je zasedla 16. mesto, za želenim 12. je zaostala 64 stotink sekunde. Usodni so bili predvsem dotiki, prislužila si je šest kazenskih sekund.

Lea Novak je bila 20., Alji Kozorog pa se je vožnja že pri drugih vratcih povsem podrla, po hudih težavah je ostala brez kakršnih koli možnosti. Na koncu je končala na zadnjem, 35. mestu.

Eva Alina Hočevar se je kar trikrat dotaknila vratc, z enim dotikom manj bi se uvrstila v finale. Foto: Nina Jelenc
Eva Alina Hočevar se je kar trikrat dotaknila vratc, z enim dotikom manj bi se uvrstila v finale. Foto: Nina Jelenc

Eva Alina Hočevar, ki bo v tej disciplini Slovenijo zastopala na olimpijskih igrah, je imela velika pričakovanja, a očitno ji je škodil pritisk tekme pred domačimi gledalci.

"Definitivno sem razočarana. Boli to, da sta bila dva dotika predvsem nepotrebna in zelo rahla. Finale sem zgrešila za 60 stotink, ko se ti to zgodi doma in po dokaj kontrolirani, suvereni vožnji, ne moreš biti zadovoljen. Ne vem, mogoče sem bila malo štorasta, mogoče sem imela nekaj smole, definitivno pa si tega ne bi smela privoščiti," je bila razočarana ekipna evropska prvakinja.

Evropski naslov je osvojila Nemka Andrea Herzog (101,24), srebrno medaljo je osvojila Čehinja Gabriela Satkova (+3,80), bronasto odličje pa Francozinja Marjorie (+6,52).


Podelitev medalj najboljšim kanuistom v Tacnu
Podelitev zlatih medalj slovenskim kanuistom
Podelitev srebrnih medalj slovenskim kanuistkam