Olimpijska prvakinja Trstenjakova je imela obilo dela v uvodu, ko je šele v podaljšku ugnala mladi up francoskega juda Agatho Devitry. Nato ji je morala priznati premoč tudi azijska podprvakinja Bold Gankhaich, ki jo je varovanka Marjana Fabjana nazadnje ugnala lani na svetovnem prvenstvu v Tokiu.

Tina Trstenjak (levo) v uvodnem obračunu, ko jo je precej namučila mlada Francozinja Agatha Devitry. Foto: EPA
Tina Trstenjak (levo) v uvodnem obračunu, ko jo je precej namučila mlada Francozinja Agatha Devitry. Foto: EPA

Sledil je japonski paket. Celjska šampionka je bila v četrtfinalu najprej boljša od Masaki Doi in se ji je oddolžila za poraz na decembrskem mastersu na Kitajskem, kjer je Japonka dobila dvoboj za bron. V polfinalu pa je morala priznati premoč dvakratni azijski prvakinji Nami Nabekura, ki je dobila petega od osmih medsebojnih dvobojev.

Trstenjakova v boju za bron strla Kanadčanko

Tina Trstenjak iz Pariza s tretjim mestom

Kolajno je Trstenjakova nato reševala v dvoboju z vseameriško prvakinjo Catherine Beauchemin-Pinard iz Kanade. V izenačenem dvoboju je imela rahlo prednost Trstenjakova, a bila pri vseh svojih poskusih neuspešna in trdoživa Kanadčanka je dvoboj s tekmovalko z zlatim napisom na kimonu izgubila šele po tretji kazni in 3:42 minute podaljška.

"Veseli me, da je končno začela premagovati Japonke. Seveda so še napake, a postopoma gre forma navzgor. Obenem je z današnjim tretjim mestom utrdila tudi svojo pozicijo v olimpijskih kvalifikacijah," je dejal trener Marjan Fabjan in dodal, da je letošnji turnir v Parizu najmočnejši, kar se jih sam spomni: "Zaradi velikega števila tekmovalcev se borbe začenjajo že ob osmi uri, a za nas je to morda celo prednost, saj smo vajeni trenirati zjutraj."

Andreja Leški peta, hitro slovo Kajzerjeve in Hojaka
Andreja Leški
je v isti kategoriji kot Trstenjakova osvojila peto mesto. Nastopila sta še dva slovenska tekmovalca. Kaja Kajzer je bila v kategoriji do 57 kg v uvodu prosta, nato pa po podaljšku zaradi tretjega opomina izgubila z nekdanjo evropsko podprvakinjo Bolgarko Ivelino Ilijevo. Martin Hojak je v kategoriji do 73 kg najprej po mili volji obvladoval 21-letnega Kwok Wing Leeja iz Hongkonga, nato pa je bil zanj premočan štirikratni afriški prvak Mohamed Mohyeldin. Hojak je v drugem dvoboju, predvsem ob prvem vazariju Egipčana, deloval predvsem premalo odločen.