Tina Trstenjak, ki bo v Tokiu branila naslov olimpijske prvakinje, se iz Izraela vrača s pomembno zmago. Foto: EPA
Tina Trstenjak, ki bo v Tokiu branila naslov olimpijske prvakinje, se iz Izraela vrača s pomembno zmago. Foto: EPA

Trstenjakova je imela z Leškijevo neporavnan račun z lanskega evropskega prvenstva v Pragi, kjer se je zmage veselila Koprčanka na začasnem delu v Ljubljani. Tokrat pa je varovanka Marjana Fabjana, ki ga je ob robu tatamija nadomeščala Petra Nareks, obvladovala sicer izenačen finale.

Tekmovalka celjskega Sankakuja je bila ves čas dejavnejša, minuto in 18 sekund pred koncem rednega dela pa je imela Leškijeva že dve kazni. V podobnem ritmu se je nadaljevalo, po minuti in pol dodatne borbe pa je Leškijeva, ki je imela tudi svoje priložnosti za zmago, morala tekmici stisniti roko.

Trstenjakova v finalu Tel Aviva ugnala Leškijevo

Trstenjakova je v obljubljeni deželi preskočila prvi krog, nato pa v drugem šele v podaljšku ugnala mlado Čehinjo Renato Zachovo. Tekmovalka z zlatim napisom na hrbtu je nato po vsega pol minute v četrtfinalu odpravila izkušeno Britanko Lucy Renshall.

Avstrijka Magdalena Krssakova je v polfinalu marljivo čakala na večjo napako Trstenjakove, na koncu pa je morala po dobrih treh minutah podaljška in tretji kazni čestitati Celjanki.

V prvem krogu je bila prosta tudi Leškijeva, nato pa hitro v parterju prisilila Italijanko Nadio Simeoli v predajo. Za zmago nad 21-letno Izraelko Sharir Gili je v četrtfinalu zadostoval vazari. V polfinalu je za zmago nad bronasto na evropskih igrah v Minsku 2018 zadostoval vazari tik pred koncem dvoboja. Velja dodati, da je na današnji tekmi manjkala prva nosilka Francozinja Clarisse Agbegnenou.

Hojak in Pogačnikova klonila v drugem dvoboju
Martin Hojak je v kategoriji do 73 kilogramov najprej premagal Luksemburžana Claudia Nunesa dos Santosa, nato pa izgubil proti izredno močnemu Moldavcu Victorju Sterpuju v podaljšku. Pri tem je Hojaku v rednem delu še uspelo izničiti zaostanek vazarija, po dobrih sedmih minutah borbe pa je zmaga pripadla 21-letnemu aktualnemu evropskemu prvaku Sterpuju.

Anka Pogačnik je v kategoriji do 73 kg najprej v minuti in pol premagala Avstrijko Michaelo Polleres, nato pa po vazariju izgubila z Nemko Miriam Butkereit.