Vito Dragić je svetovno prvenstvo končal poškodovan. Foto: www.alesfevzer.com
Vito Dragić je svetovno prvenstvo končal poškodovan. Foto: www.alesfevzer.com

Bolj kot poraz slovensko reprezentanco skrbi zdravstveno stanje Dragića, ki si je v drugem dvoboju huje poškodoval palec na roki. Slovenski judoist je opravil, kar je bilo mogoče. V boju s Slovakom Mariusom Fizelom so gledalci videli malo tehnike in veliko taktike. Za tekmovalca bistriškega Impola se je začelo slabo. Zaostajal je že za dva opomina, z izkušnjami in nasveti trenerja Grege Broda pa je potek obrnil in po treh kaznih je izpadel tekmec.

Povsem druge kategorije borec je bil nato Ališper Jusupov, ki se v zadnjih dveh sezonah na največjih tekmah redno uvršča na stopničke. Nazadnje je 24-letnik iz Uzbekistana zmagal letos v Taškentu, tokrat v Katarju pa hitro opravil z Dragićem. Le nekaj sekund po začetku dvoboja je tekmec krenil v napad, pri tem pa se je Dragiću zataknil prst v nasprotnikov kimono, kar mu je preprečilo obrambo in sledil je met za ipon.

"Poznal sem to tehniko, šel sem v gard, da bi se s prestopom lahko branil. A palec je ostal v kimonu, ko je vstopil, sem slišal samo še pok. In bolj kot ne je bil za uspešen napad kriv prav ta zlom. Vem le, da sem samo pazil, da se ne bi še bolj poškodoval. S Slovakom pa je težko. S priprav se izjemno dobro poznava. Tam od 50 dvobojev morda dva dobim jaz, dva on in običajno je to nekakšna nepredvidljiva situacija. Zato je odločala taktika," je po tekmah povedal Dragić, ki je moral pred sedmimi tedni na operacijo obeh kolen, zato se je izogibal boju v parterju: "Pazim na kolena. Imam samo določeno število vstopov, potem pa me boli ali pa otečejo. To se mi je zgodilo v Parizu. Vse skupaj še ni tako daleč, kot si želim in nisem želel tvegati." Večja skrb pa bo zdaj palec, saj bo vprašanje, koliko treninga, predvsem pa tekem v lovu na olimpijske igre bo izpustil.

Marinič: Po drugem dvoboju sem bil jezen kot pes

S tem, kar je danes pokazal proti Nizozemcu, je lahko konkurenčen prav proti vsakemu tekmecu. S tem, kar kaže, se ne bo uvrstil le na olimpijske igre, ampak je lahko zelo visoko. Manjka mu le malce taktike in ko bo popravil te malenkosti, bo res konkurenčen.

Vito Dragić o Eneju Mariniču

Marinič je že v prvem dvoboju z zmagovalcem zadnje velike tekme pred SP-jem v Antalyi, Jellejem Snippejem, poskrbel za pravo dramo. Mariborčan je bil tehnično za odtenek boljši, tekmecu pa je kljub temu uspel met za vazari. Nizozemcu je s taktičnim judom uspelo braniti prednost vse do konca, kakšnih deset sekund pred zadnjim gongom pa je slovenski reprezentant vrgel za ipon, ki so ga sodniki ocenili kot vazari, Nizozemec pa je šel v protinapad in zaključni prijem. Zaslon je že pokazal, da se je favorizirani Snippe uvrstil v drugi krog. Sledilo je dolgo čakanje in pregled posnetkov, ki so pokazali, da je bil Mariničev met vendarle ipon in napisi na zaslonih so se zamenjali.

Kitajec Rujšvan Li je bil vsaj na papirju lažji nasprotnik. Marinič je začel s hitro akcijo, skoraj mu je uspel met, želel je nadaljevati v parterju, kjer pa je tekmec položaj izkoristil in šel v nevaren protinapad. Najbližje zmagi je bil Marinič z dobrim metom na polovici dvoboja, kjer je tekmec padel na bok, po mnenju sodnikov pa je bil položaj telesa nekaj centimetrov iz cone za oceno. V nadaljevanju je v taktičnem dvoboju Kitajec izsilil tri kazni.

"Vedel sem, da bo prvi dvoboj težek, a šel sem se borit. Padel sem na vazari, a sem vztrajal in na koncu vrgel. Vseskozi sem bil samozavesten in se boril do zadnje sekunde. Po drugem dvoboju sem bil jezen kot pes. Ni me spustil do garda, nisem mogel do konca izpeljati svojih akcij in prišle so kazni. Tukaj lahko vsak premaga vsakega. Slabi tekmovalci se dokazujejo, kot sem se jaz proti Nizozemcu. Vedno, ko sem iskal, da bi ga navlekel nase, da bi naredil bočno akcijo, je uspešno blokiral in tudi prehiteval z napadi. Ne z močnimi, a bili so napadi in nimam česa reči. Bila sva enakovredna, odločale so malenkosti," je po tekmi povedal Marinič.

Riner podaljšal izjemno serijo zmag na svetovnih prvenstvih

Deseta zlata kolajna za Rinerja

Kralj juda je nazaj. Francoski zvezdnik Teddy Riner je osvojil naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji. V finalu je po skoraj štirih minutah podaljška premagal evropskega prvaka iz leta 2021, Rusa Inala Tasojeva. V finalu je vsak od tekmovalcev prikazal po en nevarnejši met, v obeh primerih pa so se sodniki odločili, da izvedena tehnika ni zadostovala za oceno. Šele v podaljšku je Francoz zmagal po protinapadu. Riner je osvojil že 10. zlato kolajno na SP-jih. Po letu 2017 pa na tovrstnih tekmovanjih ni več nastopal. Bron sta osvojila Uzbekistanec Ališer Jusupov, ki je v 2. krogu ugnal Vita Dragića, in Brazilec Rafael Silva.

V ženski finale težke kategorije sta se uvrstili Francozinja Julia Tolofua in olimpijska prvakinja, Japonka Akira Sone. Ljubitelji juda so si sicer želeli dvoboj Japonke s prvo nosilko in svetovno prvakinjo Romane Dicko, ki pa je izpadla po prvem nastopu. Tolofua se je izkazala za dostojno zamenjavo za svojo rojakinjo in 22-letna Japonka je do druge zmage na SP-ju po domačem Tokio 2019 prišla šele po treh kaznih in 7:13 minute podaljška. Bronasti kolajni sta osvojili Brazilka Beatrix Souza in Izraelka Raz Hershko.