Alinghi, ki je Pokal Americe prvič prinesel v Evropo, je do zdaj samo spremljal izzivalce. Zdaj pa bo šlo zares. Foto: Reuters
Alinghi, ki je Pokal Americe prvič prinesel v Evropo, je do zdaj samo spremljal izzivalce. Zdaj pa bo šlo zares. Foto: Reuters
Team New Zealand
Team New Zealand je v finalni tekmi izzivalcev gladko premagal italijansko Luno Rosso. Foto: EPA
Pred pokalom Amerike

Za vas smo pripravili mini vodič in zanimivosti, ki vam bodo omogočile lažje spremljanje največjega jadralnega tekmovanja in enega izmed najbolj odmevnih športnih dogodkov na svetu.

O tekmovanju:
- Naslov brani Alinghi, ki je pred štirimi leti s 5:0 šokiral kivije. Novozelandci kipijo od želje po maščevanju ...
- Urnik Pokala Americe ne obstaja. Čas, kraj, format in organizacija tekmovanja je prepuščena branilcu naslova.
- Alinghi je imel 11 izzivalcev, ki so se za Pokal Louisa Vuittona pomerili v bojih na izpadanje. Zmagal je Team New Zealand, ki je s tem dobil pravico nastopa v velikem finalu.
- Trasa je dolga 23,3 kilometra. Dvakrat se jadra proti vetru in dvakrat z vetrom. Nekaj dvobojev je ponavadi odločenih že pred štartom, ko se jadrnici borita za čimboljšo pozicijo in hitrost.
- Od leta 2003 sta se Alinghi in Team New Zealand pomerili 10-krat. S 6:4 so bili uspešnejši Novozelandci. Od leta 1983, ko so uvedli boje na izpadanje, je izzivalec premagal branilca naslova štirikrat na 6 tekmovanjih.
- Pokal Americe se bo najprej končal 29. junija, če katera od jadrnic zmaga s 5:0.

Zanimivosti:
- Lovorika je poimenovana po dvojambornici America, ki je leta 1851 premagala britansko ladjevje v dirki okrog otoka Wight. Ko je kraljica Viktorija vprašala kdo je drugi, je dobila znameniti odgovor: "Tukaj ni drugega, vaše veličanstvo." "There's no second" je postalo vodilo ameriškega in svetovnega športa.
- ZDA so imele pokal v lasti 132 let, kar pomeni, da so bile najboljše na 24 tekmovanjih. Leta 1983 je njihov zmagovalni niz prekinila jadrnica Australia II. Letos so se tekmovanja prvič udeležile jadrnice z vseh petih kontinentov. Afriko je predstavljala jadrnica Shosholoza.
- S Pokalom Americe so bili obsedeni številni magnati, med drugimi tudi čajni baron Thomas Lipton, bankir J. Pierpoin Morgan, medijski mogotec Ted Turner in predsednik Prade Patrizio Bertelli.
- Tudi ameriški predsednik John F. Kennedy ni bil hladen do jadralnega spektakla. "Biološko dejstvo je, da se po naših žilah pretaka prav tolikšen odstotek soli, kot jo ima ocean. Povezani smo z oceanom. Ko se vračamo na morje, da bi jadrali ali pa samo gledali, se vračamo k svojim koreninam," je nekoč dejal znameniti JFK.
- Leta 1997 so zmagovalni pokal na Novi Zelandiji s kladivom napadli maorski aktivisti. 3,8 kilograma težko srebrna lovorika so morali popraviti.
- Gre za izjemno drago tekmovanje. Nekateri izzivalci so v zadnjih štirih letih za jadrnico zapravili več kot 200 milijonov dolarjev. Najmanjši proračun so imeli Afričani s 40 milijoni dolarjev.

R. K.

Pred pokalom Amerike