Mednarodni olimpijski komite je prejšnji mesec priporočil, da se športniki iz Rusije in Belorusije lahko vrnejo na mednarodna tekmovanja kot nevtralni tekmovalci, Mednarodna judo zveza (IJF) pa je v soboto sporočila, da bo judoistom iz Rusije in Belorusije dovolila udeležbo na SP-ju, ki bo potekal od 7. do 14. maja v Dohi. Tako je športnikom iz obeh držav tudi omogočila sodelovanje v kvalifikacijah za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu.

Zadnjo odločitev bodo sicer podali po temeljitem pregledu vsakega posameznika.

Krovna judoistična zveza je zato najela "ugledno podjetje", ki bo preverjalo posameznike, vključno z njihovimi profili na družbenih medijih in tamkajšnje objave s poudarkom na vojni propagandi.

Toda ukrajinska zveza trdi, da so številni judoisti, prijavljeni na prvenstvo, "aktivni vojaki".

"Tu ne vidimo nevtralnosti, enakih pogojev in 'mostu do miru,' kot je navedeno v resoluciji IJF-ja o udeležbi ruske in beloruske ekipe na SP-ju v Dohi," je zapisala ukrajinska zveza.

"Odločitev je v nasprotju z najnovejšimi priporočili MOK-a. Razočarani smo nad odločitvijo IJF-ja, zato smo se odločili, da ne bomo sodelovali na SP-ju v Dohi," so še dodali pri UJF-ju.

Ukrajina je sicer svojim nacionalnim športnim reprezentancam prepovedala sodelovanje na tekmovanjih, na katerih sodelujejo športniki in športnice iz Rusije in Belorusije, še piše Reuters.