Grega Lačen (tretji z desne v zgornji vrsti) je bil tudi član odprave Ski Everest 2000, ko se je Davo Karničar kot prvi Zemljan s smučmi spustil z najvišje gore na svetu. Foto: BoBo
Grega Lačen (tretji z desne v zgornji vrsti) je bil tudi član odprave Ski Everest 2000, ko se je Davo Karničar kot prvi Zemljan s smučmi spustil z najvišje gore na svetu. Foto: BoBo

S soplezalcem sta plezala v Dolgem hrbtu, med vračanjem pa je bil za alpinista usoden zdrs. V reševalni akciji je sodelovalo 12 jezerskih gorskih reševalcev. Nepoškodovanega soplezalca so peš pospremili v dolino.

Gre za zahtevno zavarovano planinsko pot, ki je v trenutnih razmerah pod snegom in po kateri se z alpinistično opremo spušča s kombinacijo plezanja in hoje. Pri prečenju je s te zelo strme poti alpinist padel čez visoko prepadno steno in na zbitem zasneženem melišču mrtev obležal pod njo. Bil je ustrezno opremljen, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Časopis Večer piše, da je Lačen plezal z izkušenim alpinističnim kolegom iz Koroške Andrejem Gradišnikom, s katerim sta med drugim v Kirgiziji ponovila najznamenitejšo smer v dolini Ak Su ‒ Perestroika Crack.

Vodil je tudi prvo samostojno koroško odpravo v gorovje Karakorum in opravil številne druge zahtevne vzpone doma in v tujini ter s svojimi vrhunskimi dosežki zaznamoval slovenski alpinizem.

Lačen je umrl prav na dan, ko so se v okviru koroškega outdoor festivala v Mežici spominjali Karničarja po njegovi usodni nesreči septembra lani.

Začetek leta v gorah je zelo tragičen. Da je nevarno višje in tudi nižje, pa kaže tudi večje število nesreč, so še sporočili kranjski policisti. Zato znova opozarjajo na veliko previdnost. Največ nesreč se zgodi pri sestopu, v snegu so najbolj nevarna prečenja pobočij, najpogostejša razloga pa sta zdrs in padec. V trenutnih razmerah se oboje lahko zgodi zelo hitro, dovolj pa je en napačen gib ali en moteč faktor, na primer telefon.