Oleksandr Usik je nesporni prvak težke kategorije. Prvi, ki si v eri štirih velikih zvez lasti naslove prav vseh štirih boksarskih združenj. Foto: Reuters
Oleksandr Usik je nesporni prvak težke kategorije. Prvi, ki si v eri štirih velikih zvez lasti naslove prav vseh štirih boksarskih združenj. Foto: Reuters

37-letni Usik, ki je zmagal 22. v karieri, je bil do zdaj prvak organizacij WBA, IBF in WBO, dve leti starejši Britanec pa mu je po dvoboju v Riadu predal še pas organizacije WBC. Zmagovalec dvoboja v Savdski Arabiji je postal 26. boksar v zgodovini, ki je lastnik vseh šampionskih pasov, in prvi po letu 1999, ko je to uspelo Lennoxu Lewisu.

Fury je na 35. dvoboju v 16-letni karieri prvič izgubil. Dva sodnika sta bila na strani Usika (115:112 in 114:113), eden pa na strani Britanca (114:113), ki je dobro začel dvoboj, v deseti rundi pa ga je, ko se je po silovitem napadu Ukrajinca že opotekel, rešil zvonec.

Usik je dobil prve tri runde, toda Fury je dominiral v naslednjih treh, preden je dvoboj v deveti rundi pripadel Ukrajincu. V osmi rundi je Ukrajinec Britancu zlomil nos, Usik pa je proti koncu devete runde s serijo levih krošejev otresel Furyja, ki je vseeno ostal na nogah, a mu je sodnik vseeno štel.

Fury po porazu: Še enkrat se bova spopadla

"Mislim, da je dobil nekaj rund, a jaz sem jih večino. To je bila ena najbolj neumnih odločitev v zgodovini boksa. Odpočil se bom in vrnil. Verjamem, da sem zmagal v tem dvoboju, a ne bom sedel in jokal ter iskal izgovorov. Še enkrat se bova spopadla," je v svojem slogu dejal Fury, ki ga je spremljalo približno 2500 navijačev iz Velike Britanije.

"Hvala ekipi. To je bila velika priložnost zame, za mojo družino in za mojo državo. Izjemen dan je za nami," je bil zadovoljen Usik, ki je brez oklevanja dejal, da je pripravljen na povratni dvoboj. Ta naj bi bil načrtovan za oktober. Sprva je imel nekaj težav z višino in večjim dosegom udarca Furyja, toda kmalu se je prilagodil in začel boksati v svojem ritmu. Nekateri strokovnjaki so napovedovali taktičen in na neki način dolgočasni dvoboj, toda boksarja sta poskrbela za veliko akcije in pravi spektakel.

Usik zdaj želi nadoknaditi zamujeno

"Zdaj ne razmišljam o boksu, prosim,“ je odvrnil Usik na vprašanje o vnovičnem dvoboju. "Moj pripravljalni tabor se je začel septembra 2023, delal sem devet mesecev. Zamudil sem novo leto, zamudil sem sinov rojstni dan, zamudil sem rojstni dan drugega sina, zamudil sem hčerkin rojstni dan in nato še rojstvo hčerke. Zamudil sem tudi družinske praznike. Osredotočen sem bil le na ta dvoboj, zdaj sem srečen in želim se vrniti domov," je Usik dal vedeti, da se kljub pogodbi lahko zgodi, da se bo povratni dvoboj prestavil.

Ne nazadnje bi se moral tokratni težko pričakovani dvoboj odviti že februarja, a zaradi neobičajne Furyjeve poškodbe se je nato veliki obračun prestavil za tri mesece.

Zmaga tudi za državo in vojake, ki branijo Ukrajino

"Počutim se dobro. Veliko ljudi je molilo zame. Zelo sem srečen," je dejal Usik, preden so ga odpeljali v bolnišnico. "To je velika zmaga, ne samo zame, ampak je velika zmaga za mojo državo in za vojake, ki zdaj branijo mojo domovino."

Usika so po dvoboju odpeljali v bolnišnico na skeniranje čeljusti zaradi morebitne poškodbe. Nekdanji evropski in svetovni amaterski prvak, dobitnik zlate olimpijske medalje leta 2012 ter svetovni prvak v kruzerski kategoriji je potreboval štiri šive za rano nad desnim očesom. V prvi izjavi se je spomnil svojega očeta, ki je umrl kmalu po osvojenem naslovu olimpijskega prvaka leta 2012.