Anamarija Velenšek je prestopila v odprto kategorijo nad 78 kg, kjer pa že v 1. dvoboju ni bila konkurenčna zaradi premalo kilogramov. Foto: Reuters
Anamarija Velenšek je prestopila v odprto kategorijo nad 78 kg, kjer pa že v 1. dvoboju ni bila konkurenčna zaradi premalo kilogramov. Foto: Reuters
Trener Marjan Fabjan in Tina Trstenjak
Bron Tine Trstenjak je bržkone manj od pričakovanj v judoističnem taboru. Priložnost za povečanje dosedanje zbirke 13 odličij s svetovnih prvenstev bo že drugo leto, ko Tokio gosti generalko za olimpijske igre 2020. Foto: www.alesfevzer.com
Hitro slovo Velenškove in Dragiča

Velenškova, bronasta v kategoriji do 78 kilogramov na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016, je prešla v najtežjo kategorijo, kjer ima po mnenju številnih strokovnjakov nekaj kilogramov premalo za najvišja mesta, to pa je potrdila tudi sama. Kot nosilka je bila Velenškova prosta v 1. krogu.
Trije opomini zaradi nedejavnosti
Nerešljiva uganka zanjo je bila Larisa Cerić iz BiH-a. Slednjo je 27-letna tekmovalka celjskega Sankakuja letos ugnala v četrtfinalu turnirja za grand slam v Zagrebu, a ji je Cerićeva vrnila v največjem mestu ob Kaspijskem morju. Bosanka je bila na tatamiju dejavnejša in Velenškova je po tretjem opominu 19 sekund pred koncem sklonjene glave zapustila blazino.

"Sami ste videli, da ni delala, česar je vajena. To ni bila njena borba. Videlo se je, da ni povsem prava. Bilo je povsem enako kot v Zagrebu. Cerićeva se je v parterju zaprla, Ana je poskušala, a ni šlo. Predolgo je bila tukaj v Bakuju, spremljala preveč dvobojev in to moramo spremeniti," je nastop ocenil trener Marjan Fabjan in prav tako pristavil, da bi njegova varovanka za uresničitev visokih ciljev potrebovala kar nekaj dodatnih kilogramov.

"Apetiti so bili večji, tudi pripravljena sem bila dobro, a na blazini ni šlo. Počutila sem se dobro, močno, kot na vsaki tekmi, a ne vem, kaj je bilo narobe. Tekmico poznam, premagala sem jo v Zagrebu, vedela sem, kaj moram delati, vedela sem, kako bo napadala in na to sem se pripravila, sama pa nisem prišla do nobenega pravega napada," pa je o razlogih za poraz povedala slovenska reprezentantka.

Izločil Argentinca, nemočen proti Srbu
Vito Dragič
iz bistriškega Impola je uspešno rešil prvo nalogo in v podaljšku vrgel izkušenega 30-letnega Argentinca Hectorja Camposa, drugega z vseameriških iger 2017 in 2018. V boju z 22-letnim Srbom Žarkom Čulumom pa Dragič ni našel načina, da bi slednjega res ogrozil. Po drugem opominu se je bil tekmovalec iz Slovenske Bistrice prisiljen odpreti, kar je Srb 16 sekund pred koncem izkoristil za ipon.

Slovenska judoistična odprava z rekordno številčno odpravo – tekmovalo je 13 judoistk in judoistov – je v Bakuju na SP-ju 2018 osvojila bron po zaslugi Tine Trstenjak (do 63 kg), naslednji najboljši uvrstitvi sta bili dve sedmi mesti Maruše Štangar (do 48 kg) in Klare Apotekar (do 78 kg).

Prvenstvo se bo končalo v četrtek z nastopom mešanih ekip, kjer pa Slovenija svoje ekipe ne bo imela. Slovenci se bodo na SP vrnili prihodnje leto v Tokiu, kjer bo tekmovanje tudi generalka za olimpijske igre 2020.


Baku 2018, slovenske uvrstitve:
- 3. mesto: Tina Trstenjak (do 63 kg)
- 7. mesto: Klara Apotekar (do 78 kg) in Maruša Štangar (do 48 kg)
- 3. krog: Adrian Gomboc (do 66 kg), Petra Nareks (do 52 kg), Andreja Leški (do 63 kg)
- 2. krog: Martin Hojak (do 73 kg), David Kukovica (do 90 kg), Vito Dragič (nad 100 kg), Kaja Kajzer (do 57 kg), Ana Velenšek (nad 78 kg).
- 1. krog: Matjaž Trbovc, David Štarkel (oba do 60 kg)

Hitro slovo Velenškove in Dragiča