Rajko Hrvat je na EP-jih v skifu že osvojil dve bronasti medalji. Foto: BoBo
Rajko Hrvat je na EP-jih v skifu že osvojil dve bronasti medalji. Foto: BoBo

Bavarska prestolnica z olimpijsko progo iz leta 1972 je v preteklosti že bila prizorišče slovenskih veslaških uspehov. Nazadnje sta se med člani tam naslova svetovnega prvaka leta 2007 veselila Luka Špik in Iztok Čop, lani v mladinski kategoriji pa njegova hči Ruby Čop s partnerico Jano Dremelj na mladinskem EP-ju.

Evropska prvenstva na Televiziji Slovenija!

Evropska prvenstva v atletiki, kolesarstvu, gimnastiki, namiznem tenisu, odbojki na mivki, športnem plezanju, kajak-kanuju na mirnih vodah, veslanju, triatlonu in plavanju bodo potekala od 11. do 21. avgusta v Münchnu in Rimu (samo plavanje). Prenosi bodo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Filip-Matej Pfeifer je lani še nastopal v kategoriji U23 in bil na EP-ju odličen četrti. Svojo prvo pravo člansko sezono v enojcu je začel odlično in bil po mnogo letih znova slovenski finalist svetovnega pokala. To je bilo maja v Beogradu, zatem pa se je precej časa ukvarjal s poškodbo rame in zato izpustil mednarodno regato na Bledu ter finale svetovnega pokala v Luzernu.

Dvojec Jaka Čas in Nik Krebs je zadnja leta standardna posadka naše reprezentance. Oba veslača sta se prekalila v kategoriji U19 in U23, nazadnje sta pred dvema letoma osvojila bron na EP-ju U23. Lani sta že bila finalista svetovnega pokala, letos sta v močni konkurenci na prvi tekmi v Beogradu zmagala v finalu B in zasedla sedmo mesto.

Veteran slovenskega veslanja Rajko Hrvat se bo pri 36 letih in desetletju prisotnosti v svetovnem in evropskem vrhu lahkega enojca znova podal v boj za najvišja mesta, potem ko je sklepne priprave opravil na Bohinjskem jezeru. Letošnja bera, drugo in peto mesto na svetovnih pokalih ter zmaga nad izjemnim Damirjem Martinom na Bledu, je odlična popotnica za Rajkovo vrnitev med finaliste in boj za medalje. Na njemu poznani olimpijski progi v Münchnu ga bo bil s še 13 konkurenti.

Med dekleti bo v enojcu nastopila Nina Kostanjšek, ki je bila lani finalistka svetovnega pokala v Zagrebu, letos pa je tudi prešla selektorjevo sito in bo poskušala doseči čim boljšo uvrstitev med 15 skifistkami.

Nova posadka je lahki dvojec, neolimpijska disciplina, v kateri so sicer prijavljeni samo trije čolni. Slovenijo bosta zastopala Nik Ažbe Magajna in Jaka Malešič.

Na evropsko prvenstvo potuje pet posadk, vse so dobro pripravljene in so sklepne priprave izvedle brez težav. Največ pričakujemo od lahkega skifista, ki bi se po uspešnih nastopih na svetovnih pokalih lahko vmešal v boj za medalje, visoko pa merijo tudi drugi čolni,” je EP napovedal selektor Jan Ilar.