28-letnica iz Irkutska v Sibiriji od leta 2018 tekmuje za Slovenijo in je lani tudi tekmovala na olimpijskih igrah v Tokiu. Foto: EPA
28-letnica iz Irkutska v Sibiriji od leta 2018 tekmuje za Slovenijo in je lani tudi tekmovala na olimpijskih igrah v Tokiu. Foto: EPA

Na kolajno Vedenejeve so v slovenskem taboru čakali že nekaj časa, tokrat pa je bila v finalu s trakom v boju za bronasto odličje na njeni strani tudi igra tisočink – z Izraelko Asjo Adi Kac sta prejeli enako oceno, vendar je kolajna pripadla slovenski ritmičarki zaradi boljše izvedbe.

Sorodna novica Zgodovinska medalja v ritmični gimnastiki: Vedenejevi bron s trakom

"Finali so se ravnokar končali. Nastopala sem s kiji in s trakom. Za menoj je zelo naporen dan, vendar sem zelo vesela, da ima Slovenija prvo medaljo s svetovnega prvenstva. Jutri imam prost dan oziroma dan za trening, v soboto pa tekmujem v finalu mnogoboja. Držite pesti," je po uspešnem nastopu sinoči dejala presrečna Jekaterina Vedenejeva.

Na EP-ju ostala praznih rok

Medalja se je napovedovala, saj je Vedenejeva to sezono, v kateri zaradi sankcij ne nastopajo Rusinje in Belorusinje, uspešno zbirala odličja na svetovnih pokalih iz tekme v tekmo, na vseh je prišla do medalje, a je na avgustovskem evropskem prvenstvu na Bavarskem kljub temu ostala brez stopničk. Četrto mesto s kiji na EP-ju je bil sicer nov mejnik za Slovenijo, a rana je ostala. Kot obliž na rano je na svetovnih igrah v ZDA osvojila bronasto medaljo s kiji, a tista tekma nima podobne veljave kot EP ali SP.

Boljša izvedba Jekaterini Vedenejevi prinesla bron s trakom

V Sofiji se ji je le nasmehnila tudi sreča. "Uspelo nam je! To je kot zmaga za vse nas! Najpomembnejša zmaga pa je zame zmaga nad stereotipi tega športa. Vesela sem, da mi je uspelo vsem dokazati, da tudi po 25. letu lahko še kaj dosežeš v ritmiki. Hvala vsem za podporo," pa je po uspehu kariere zapisala Vedenejeva na Instagramu.

V soboto še finale mnogoboja

Vedenejeva si je na kvalifikacijah pritelovadila tudi nastop v sobotnem finalu mnogoboja. V točkovni zbir kvalifikacij od štirih štejejo tri najboljše ocene; v mnogoboju je bila najboljša trikratna svetovna prvakinja v Sofiji, Italijanka Sofia Raffaeli (98,850 točke), Vedenejeva (93,100) je končala na šestem mestu.

V soboto se bodo ritmičarke potegovale tudi že za prve tri vstopnice na prihodnjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Podelitev medalj za najboljše v vaji s trakom na SP-ju v ritmični gimnastiki
Ritmična gimnastika – svetovno prvenstvo: posameznice, finale, posnetek iz Sofije