Jekaterina Vedenejeva. Foto: www.alesfevzer.com
Jekaterina Vedenejeva. Foto: www.alesfevzer.com

Z obročem je 29-letna tekmovalka, ki je leta 2018 na velikih tekmovanjih zamenjala Rusijo za Slovenijo, v finalu prikazala sestavo brez večje napake, za kar je prejela precej nižjo oceno kot v kvalifikacijah. Dosežek 32,650 točke je bil dovolj za končno šesto mesto.

Prvi naslov svetovne prvakinje je na tem prvenstvu je pripadel Nemki Darji Varfolomeev (35,750 točke). Z obročem je bila druga Italijanka Sofia Raffaelli (35,250), tretja pa Fanni Pigniczki (34,050), ki je z bronom Madžarski priborila prvo kolajno na SP-ju v zgodovini.

V finalu z žogo je Vedenejeva, ki je imela sedmi dosežek kvalifikacij, prav tako končala na šestem mestu z 32,300. Še drugi naslov svetovne prvakinje je osvojila Darja Varfolomeev (35,800), vnovič je bila srebrna Sofia Raffaelli (35,200), bron pa je pripadel Bolgarki Stiliani Nikolovi (35,150).

Vedenejeva uspešno začela nastope na SP-ju

"Danes je bil zelo težek in naporen dan! Po kvalifikacijah sem bila dve uri na dopinški kontroli, časa za počitek pa je bilo malo. Zelo sem zadovoljna s svojimi današnjimi nastopi. Vesela sem, da sem zdržala pritisk in pokazala vse, kar smo delali," je po finalih povedala Vedenejeva. "Tukajšnje občinstvo je neverjetno, zato mi je tu nastopati v veliko veselje. Zdaj pa pustimo čustva ob strani in se z novimi močmi lotimo jutrišnje tekme! Upam, da se vse dobro izteče," si je zaželela.

Poleg Vedenejeve sta danes na uvodni dan SP-ja v kvalifikacijah nastopili še dve mladi slovenski telovadki, vendar sta kljub dobrima nastopoma pričakovano ostali daleč od finalov. Ela Polak je za svoj premierni nastop na SP-ju za prikazano z obročem prejela oceno 25,950 (55. dosežek), medtem ko je Brigita Krašovec za svojo najljubšo sestavo z žogo prejela 29,400 (33. dosežek).

Obe mladi tekmovalki v četrtek čakata še nastopa s kiji (Krašovec) in trakom (Polak), prav tako se bo z obema rekvizitoma predstavila še Vedenejeva, nato pa bo že znano, ali je bila uspešna v lovu na olimpijsko vozovnico ali ne.

Trije najboljši kvalifikacijski nastopi (od največ štirih) štejejo v točkovni zbir za kvalifikacije mnogoboja, od koder bo prvih 14 tekmovalk svojim državam že zagotovilo uvrstitev na olimpijski turnir. Po polovici kvalifikacijskega tekmovanja je Vedenejeva na visokem petem mestu.