Benjamin Savšek je imel drugi čas polfinala, v finalu je zmagal. Foto: BoBo
Benjamin Savšek je imel drugi čas polfinala, v finalu je zmagal. Foto: BoBo

Prvo mesto je nekaj najlepšega. Vesel sem tudi, da sem se v skupnem seštevku uvrstil na drugo mesto, kar je bil tudi moj cilj na tej finalni tekmi.

Benjamin Savšek

Savšek je v odlični formi, tudi proga mu je v Španiji ležala, saj je imel drugi izid polfinala. Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila še Slovak Alexander Slafkovsky, ki je zaostal za 13 stotink sekunde, in Francoz Thomas (+0,44).

Kar nekajkrat v letošnji sezoni je Savšek zmajeval z glavo in preizkušnje, v katerih je bil vselej izjemno hiter, zaključeval pod zmagovalnimi stopničkami. Na predzadnji tekmi sezone pa je le našel pravi recept za vrnitev na vrh in na olimpijski progi iz leta 1992 zmagal na finalni tekmi svetovnega pokala.

V polfinalu je dosegel drugi čas, bil pa je tudi edini, ki se mu je z dotikom uspelo uvrstiti v finale. Nato je v izjemno izenačenem finalu ugnal vse tekmece in se veselil nove zmage. Z zmago si je Savšek zagotovil tudi drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, zaostal je le za Nemcem Siderisom Tasiadisom.

Po novi zmagi na tekmah za svetovni pokal se je najboljšemu slovenskemu kanuistu zasluženo smejalo: "Vožnja je bila super. Ni bilo lahko, res sem se trudil, kolikor se je dalo. Ni šlo tako tekoče kot v polfinalu, bil sem bolj napet, ampak sem vseeno poskušal čim bolj skrajšati linije in odpeljati brez dotikov. Bilo je zahtevno, in vesel sem, da mi je v letošnji sezoni uspelo spet stopiti na stopničke. Prvo mesto je nekaj najlepšega. Vesel sem tudi, da sem se v skupnem seštevku uvrstil na drugo mesto, kar je bil tudi moj cilj na tej finalni tekmi."

Po več uvrstitvah pod zmagovalni oder je prišel čas za stopničko više: "Bil sem jezen nase, ker mi je že tolikokrat spodletelo, zato sem si rekel, da je tega dovolj. Bilo je treba prebiti led. Vem, da sem sposoben uvrstitev na vrh, je pa res, da je širok krog dobrih tekmovalcev, tako da so v finalu časi zelo izenačeni in je treba včasih imeti tudi malenkost sreče."

V finalu je nastopil še en Slovenec: Anže Berčič je bil 11.

V ženski kajakaški konkurenci je bila najhitrejša Nemka Ricarda Funk, ki je zmagala tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, medtem ko je Urša Kragelj z enim dotikom osvojila četrto mesto. Eva Terčelj je na zadnji preizkušnji sezone končala na 16. mestu.

Prvo mesto je nekaj najlepšega. Vesel sem tudi, da sem se v skupnem seštevku uvrstil na drugo mesto, kar je bil tudi moj cilj na tej finalni tekmi.

Benjamin Savšek