Veselje mlade primorske naveze ob prihodu v cilj. Foto: Nina Jelenc
Veselje mlade primorske naveze ob prihodu v cilj. Foto: Nina Jelenc
Luka Božič, Sašo Taljat
Za Luko Božičem in Sašem Taljatem je odlična sezona. Foto: Nina Jelenc
Božič in Taljat sta svetovna prvaka
Vožnja dvojca za naslov svetovnega prvaka

Že v polfinalu sta dobro nastopila, saj sta postavila drugi čas. Hitrejša sta bila le Nemca Franz Anton in Jan Benzien, ki sta bila hitra tudi v finalu. Na vseh vmesnih časih sta bila celo pred Slovencema, a sta se nato dotaknila vrat, za tem pa še ena spustila in končala na repu uvrščenih. Drugo mesto sta z 1,17 sekunde zaostanka in enim dotikom osvojila Francoza Pierre Picco in Hugo Biso, tretja pa sta bila Slovaka Ladislav in Peter Škantar.

Darilo za slavljenca Taljata
Tudi v finalu sta Primorca odpeljala vrhunsko vožnjo, tvegala tam, kjer je bilo potrebno in na koncu se jima je vožnja izšla po željah. V letošnji sezoni sta že od samega začetka veslala na najvišji ravni, na svetovnem pokalu v Londonu zmagala, v Tacnu sta bila druga, na evropskem prvenstvu na Dunaju tretja, zdaj pa postavila piko na i in se okronala še z naslovom svetovnih prvakov. Priveslala sta do tretjega posamičnega naslova za Slovenijo, dva ima v svoji vitrini kajakaš Peter Kauzer, ki je to prvenstvo zaradi poškodbe ramena izpustil, ter osvojila že 17. kolajno s svetovnih prvenstev nasploh.

"Po polfinalu sva imela dovolj časa za premislek, dobro smo izbrali taktiko za 19. vrata, kolikor vem, sva jih edina odpeljala po levi strani, drugi so glede na naju izgubljali in to se nama je obrestovalo. Ko sva prečkala ciljno črto, sva le počakala na rezultate in res sva zadovoljna. Kot sem videl z vode, je bilo vse čisto, odpeljala sva brez večjih težav in mislim, da sva zasluženo zmagala," je po zmagi dejal Taljat, ki si je priveslal najlepše darilo, saj bo v ponedeljek dopolnil 25 let. Iz leta v leto napredujeta, dobre in konstantne vožnje sta kazala vso sezono. "Mislim, da sva bolj dorasla v psihičnem smislu, fizično sva bolj zrela, tudi drugo opremo imava, ki nama ustreza. V zadnjih petih letih je vse napredovalo. Nono mi je pred prvenstvom dejal, da naj si sam priveslam najlepše darilo, in to se je zgodilo," je dodal Taljat.

Slavje v Sloveniji šele po dopustu
Smejalo se je tudi Božiču, ki je med posamezniki na svojem šele drugem članskem prvenstvu že veslal v finalu in osvojil osmo mesto ter z ekipo kanuistov osvojil bron. "Danes sva pokazala najboljšo vožnjo v tej sezoni, s katero sva si priveslala naslov svetovnih prvakov. Po kvalifikacijah smo videli, kako so vozili drugi, sama pa sva odpeljala še bolje in še hitreje. Na SP-ju se mora poklopiti, na koncu odločajo dnevi pred tekmo, izkušnje in skupno preveslani kilometri. Letos smo dobro naredili, da smo izpustili eno tekmo svetovnega pokala, saj sem se tukaj res dobro počutil, tako v C-1 kot v C-2. Mislim, da bomo tudi naprej tako delali," je bil zadovoljen Božič.

Sezono sta Primorca začela s tretjim mestom na EP-ju na Dunaju. "V bistvu je bila cela sezona dobra, razen na eni tekmi nisva bila na stopničkah. Vse upe sva dajala v to svetovno prvenstvo, ki največ šteje. Mislim, da je bilo za našo reprezentanco to prvenstvo izredno uspešno, imamo tri kolajne, tak uspeh bo treba proslaviti. Najprej bomo malo nazdravili, nato pa že jutri oba s Sašem odhajava na krajši dopust, tako da bo sprejem in slavje v Sloveniji šele oktobra," je še dejal Božič. Taljat in Božič sta osvojila drugo medaljo na svetovnih prvenstvih. Pred petimi leti sta bila v Seu d'Urgellu tretja. Na ekipni tekmi dvojcev Slovenija ni nastopila. Zmagali so Francozi, srebro so osvojili Slovaki, bron pa Čehi.

Terčeljeva in Kragljeva brez finala
Kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj sta v polfinalu naredili preveč napak, zasedli 18. oziroma 28. mesto, ter ostali brez finala. Sta pa boljše nastopili skupaj z Ajdo Novak v ekipni vožnji, ko so zasedle četrto mesto. Zmagale so Francozinje pred Avstrijkami in Slovakinjami. Slovenke, ki so si privozile štiri kazenske sekunde, so medaljo zgrešile za manj kot pol sekunde.

V posamični konkurenci je svetovna prvakinja postala Avstralka Jessica Fox, ki je v soboto slavila tudi v kanuju, druga je bila Britanka Fiona Pennie, tretja pa Nemka Melanie Pfeifer. Sobotni slovenski junak na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah je bil Benjamin Savšek, ki se je okitil s srebrno medaljo, skupaj z Anžetom Berčičem in Luko Božičem pa je osvojil še bron v ekipni vožnji.

Božič in Taljat sta svetovna prvaka
Vožnja dvojca za naslov svetovnega prvaka