Cameron van der Burgh je po 14 dnevih boja z virusom še vedno zelo izčrpan. Foto: Reuters
Cameron van der Burgh je po 14 dnevih boja z virusom še vedno zelo izčrpan. Foto: Reuters

20-letni Killian, član nemškega prvoligaša Paderborna, je bil prvi nogometaš v Bundesligi z okužbo. "Začelo se je 10. marca z draženjem po grlu. Naslednji dan sem imel glavobol, vendar sem še naprej normalno treniral," je povedal Killian. "12. marca sem dobil napade vročine. Bili so kot valovi in naslednji dan so postali še močnejši. Vročina in tresavica. Tedaj me je prvič postalo strah. Potreboval sem štiri dni, da se je temperatura spustila. Vsak dan sem se počutil bolje," je nadaljeval Kilian.

Nogometaš je opozoril, naj ljudje spoštujejo navodila pristojnih služb. "Zdaj lahko delim svoje izkušnje; sem športnik, sem v dobri telesni pripravljenosti, a vseeno sem se moral čvrsto boriti proti virusu. Za ljudi, ki niso popolnoma zdravi, je lahko to usodno," je dejal. Kilian je imel srečo, da je njegova mama zdravnica, zato je bolezen prestal na domu. "Bil sem v popolni izolaciji. Če bi ostal v Paderbornu, bi zagotovo končal v bolnišnici."

Van der Burgh: To je najhujši virus, ki sem ga imel
Med obolelimi za koronavirusom je tudi nekdanji olimpijski in svetovni prvak ter svetovni rekorder van der Burgh, tekmec slovenskih asov Damirja Dugonjića, Matjaža Markiča in Emila Tahirovića na krajših razdaljah v prsnem slogu. Ta opozarja, da gre tudi pri mlajših ljudeh za resno bolezen in da koronavirus ni šala.

"Z virusom se borim že 14 dni. To je najhujši virus, ki sem ga imel doslej, čeprav sem zdrava oseba, z močnimi pljuči in živim športno življenje ter sem še vedno mlad," je na Twitterju zapisal 31-letni južnoafriški športnik.

Van der Burgh zato opozarja, da se športniki, ki nadaljujejo resne priprave na igre v Tokiu 2020, po nepotrebnem izpostavljajo tveganju. Za svoje zdravje pravi, da je večina hujših simptomov minila, vseeno pa je še vedno izredno izčrpan in nesposoben za fizično aktivnost. "Tudi če samo hodim, sem pozneje utrujen še več ur," je še dejal in priznal, da ima še naprej težave z neprestanim kašljanjem.

Vsem športnikom, ki bodo oboleli, pa sporoča, da se na igre ne bodo mogli pripraviti, saj bolezen pobere preveč moči, da bi do poletja res lahko obnovili formo.

Van der Burgh je zlato olimpijsko kolajno na 100 m prsno osvojil leta 2012 na igrah v Londonu, štiri leta pozneje v Riu de Janeiru je bil srebrn.