Kaja Kajzer je letos med slovenskimi judoisti pokazala največ. Foto: Reuters
Kaja Kajzer je letos med slovenskimi judoisti pokazala največ. Foto: Reuters

V ženski reprezentanci bo v najlažji kategoriji do 48 kg nastopala Maruša Štangar, do 57 kg Kaja Kajzer, do 63 kg Andreja Leški, do 70 kg Anka Pogačnik in do 78 kg Patricija Brolih in Metka Lobnik. V moški kategoriji je slovenski predstavnik v kategoriji do 60 kg David Štarkel, do 73 kg Martin Hojak in v težki kategoriji nad 100 kg Enej Marinič in Vito Dragič.

Večje možnosti za vidno uvrstitev ima ženski del ekipe, vsi tekmovalci pa si želijo čim višje, saj bodo uvrstitve štele tudi za točkovanje na olimpijski lestvici, ki odloča o nastopu na igrah prihodnje leto v Parizu. Najbolj vroča imena v slovenskem taboru so Andreja Leški, ki ima s SP-ja že kolajno, ter Maruša Štangar, Kaja Kajzer in Anka Pogačnik, ki so v preteklosti osvajale odličja na evropskih prvenstvih.

Andreja Leški ima v zbirki že kolajno s SP-ja. Foto: EPA
Andreja Leški ima v zbirki že kolajno s SP-ja. Foto: EPA

"Smo najuspešnejši šport na poletnih olimpijskih igrah in glede na vse pretekle uspehe je tudi tokrat cilj boj za odličje," je napovedal predsednik Judo zveze Slovenije Lovrencij Galuf, ki pa eksplicitno ni izpostavil tekmovalca, ki bi moral to doseči.

Kolajna na grand slamu potrditev dobrega dela

V letu 2023 je največ pokazala Kaja Kajzer, ki pa se v zadnjih dveh letih bori s težjimi poškodbami. Najprej se je poškodovala na olimpijskih igrah v Tokiu 2021, kjer se je prebila vse do bojev za odličje. Ko se je lani vrnila na tatamije tik pred SP-jem, pa je na prvenstvu v Taškentu obnovila poškodbo. Tokrat je na generalki na grand slamu v Antalyi osvojila odličje, tik pred tem je nastopila tudi na močni mednarodni tekmi v Rimu in prav tako končala na odru za zmagovalke.

"Upam le, da bo koleno zdržalo. Ampak SP nikakor ni moj glavni cilj. Vse tekme so le vmesne postaje do olimpijskih iger. Je pa kolajna iz Turčije zanesljivo potrdilo, da smo delali dobro. To sem osvojila sproščeno, brez pritiskov in to bom skušala prenesti tudi na prvenstvo," je na predstavitvi reprezentance povedala Kajzer, ki odkrito napoveduje boj za najvišja mesta.

Leški letos velik poudarek namenja pravilni prehrani

Andreja Leški, še v sezoni 2021 tako rekoč nepremagljiva tekmovalka v kategoriji do 63 kg, išče staro formo. Pri Bežigradu, člani tega kluba so tudi Kajzer, Hojak in Brolih, so letos ostali brez uzbekistanskega trenerja Andreja Šturbabina in zdaj upajo, da bo nov zagon dal nov način dela. Ima pa Leški v rokavu še eno rezervo, na katero so bili v klubu v preteklosti premalo pozorni: "Letos je velik poudarek na pravilni prehrani. Tudi tukaj lahko precej pridobimo."

Maruša Štangar se samozavestno podaja v boj za kolajne. Foto: Reuters
Maruša Štangar se samozavestno podaja v boj za kolajne. Foto: Reuters

"Vem, kaj zmorem, kaj sem že pokazala. Imam tudi potrebno samozavest in znanje. Sama pa sem spoznala pogosto povedano pravilo, da je lažje nekaj doseči kot pa to obdržati," je dodala in med vrsticami tudi priznala, da je po letu 2021 izgubila nekaj motivacije, ker si v neposrednem slovenskem dvoboju s Tino Trstenjak, Slovenci so imeli dve tekmovalki med najboljšo četverico na svetovni lestvici, ni priborila olimpijskega nastopa.

Štangar: Ni tekmovalke, ki je ne bi mogla premagati

V širši krog favoritinj spada tudi Maruša Štangar, ki še ni povsem zacelila vseh poškodb rame in kolena ter je zato izpustila tudi zadnji grand slam. Manjkajo ji predvsem težke tekme, vseeno pa je optimistična: "Ni tekmovalke, ki je ne bi mogla premagati. Je pa res, da je v zadnjih letih vrh zelo širok, tekmovalke se na zmagovalnem odru v moji kategoriji zelo menjajo in napovedi so nehvaležne."

Štiriperesno deteljico kandidatk za visoka mesta zaokrožuje Anka Pogačnik, tekmovalka Triglava, ki je dolga leta vadila v prvem centru v državi na Lopati pri Marjanu Fabjanu. Trdo delo na Štajerskem in na Gorenjskem se ji je obrestovalo z odličjem na lanskem evropskem prvenstvu. Njena prednost na SP-ju bodo predvsem bogate izkušnje iz dolgoletne kariere.