Tara Vovk. Foto: www.alesfevzer.com
Tara Vovk. Foto: www.alesfevzer.com

Oba slovenska predstavnika sta bila daleč od osebnih rekordov. V trenutni poplavi tekmovanj zaradi nadomeščanj zadnjih odpadlih prireditev iz časa pandemije koronavirusne bolezni gre sklepati, da boljšo formo načrtujeta za junijsko evropsko prvenstvo v Beogradu.

Vovk je svoj lani odplavan najboljši dosežek z 1:11,81 zgrešila za skoraj tri sekunde, kar zanesljivo ni dobra napoved pred nastopom mešane štafete, ki naj bi se podala v lov na olimpijsko vozovnico za Pariz, ob tem jo na Arabskem polotoku čaka še tekma v paradni disciplini na 50 m prsno.

Boškan je že v nedeljo na tekmi na 400 m prosto nakazal, da ni v vrhunski formi. Z 1:49,66 je pred dvema mesecema in pol dosežen osebni rekord zgrešil za dve sekundi in že končal nastope v Katarju.

Slovenski tabor pa veliko pričakuje od torkovih nastopov z dvema paradnima disciplinama. Peter John Stevens je v nedeljo dosegel osebni rekord na 100 m prsno, kar je bil lep obet pred 50-metrsko tekmo, v kateri se je na lanskem prvenstvu v Fukuoki prebil v finale. Janjo Šegel čaka tekma na 200 m prosto.

Peaty še ni v najboljši formi, a vse bo stavil na olimpijske igre
Nosilci medalj na 100 metrov prsno. Foto: Reuters
Nosilci medalj na 100 metrov prsno. Foto: Reuters

Fink s kompletom medalj na SP-jih
Nic Fink je postal prvak na 100 metrov prsno. Fink, srebrn in bronast na zadnjih dveh SP-jih, je zmagal s časom 58,57 sekund. Drugi je bil Italijan Nicolo Martinenghi (+ 0,27), tretji pa dvakratni olimpijski prvak in svetovni rekorder, Britanec Adam Peaty (+ 0,53), ki je na SP-jih plaval prvič po letu 2019. 29-letnik si je takrat vzel premor, da bi se osredotočil na svoje duševno zdravje.

Ob njegovi odsotnosti je Kitajec Šin Haijang lani v Fukuoki slavil na 50, 100 in 200 m prsno. Letos 24-letnik ni med udeleženci SP-ja v Katarju.

Do medalj (in tudi naslovov) številni najstniki
Danes so bili v Dohi še trije finali. V ženski konkurenci na 100 m delfin je bila najboljša Nemka Angelina Köhler (56,28), ki je bila za 0,33 sekunde hitrejša od 19-letne Američanke Claire Curzan. Bron je osvojila Švedinja Louise Hansson (+ 0,66).

Moški finale na 50 m delfin je dobil 19-letni Portugalec Diogo Matos Ribeiro s časom 22,97. Drugi je bil Američan Michael Andrew (+ 0,10), tretji pa Avstralec Cameron McEvoy (+ 0,11).

V ženskem finalu na 200 m mešano je bila zlata Američanka Kate Douglass, ki je plavala sekundo in pol hitreje kot Kanadčanka Sydney Pickrem in slabi dve sekundi hitreje kot 18-letna Kitajka Jiting Ju.