Še en tvegan projekt se je končal uspešno. Tomaž Humar, vesel, da je spet doma. Foto: RTV SLO
Še en tvegan projekt se je končal uspešno. Tomaž Humar, vesel, da je spet doma. Foto: RTV SLO

Med 5.000 in 7.600 metri je Humar potegnil novo smer in postal prvi plezalec, ki je sam opravil z zahtevno steno. Po vzhodnem grebenu je sledil vzpon na vzhodni vrh, 8.047 metrov visoko. "Vzpon je trajal tri dni. Največja težava je bil veter na grebenu. Pihal je jet-stream. Poznavalci vedo, za kaj gre!" je za MMC povedal Humar, ki je v hudem mrazu dobil kar nekaj ozeblin.

Zelena luč za gradnjo bolnišnice
Kamničan je bil izjemno vesel, da je pakistanski predsednik Pervez Mušaraf prav v času njegove odprave odobril začetek gradnje bolnišnice v vasi Tashering, kar bo Humar sofinanciral. Gre za enega njegovih velikih projektov, ki se ga je lotil po srečnem razpletu drame leta 2005, ko je ob veliki medijski izpostavljenosti iz stene Nange Parbata komaj ušel smrti in ga je rešil pakistanski helikopter. Tokrat je le ožjim prijateljem povedal, kaj namerava, in jih o podvigu obveščal z SMS-sporočili.

Kaj zanj pomeni vzpon, ali pričakuje nominacijo za zlati cepin in zakaj niti na svoji spletni strani ni želel nič razkriti, boste med drugim lahko prebrali v intervjuju, ki bo objavljen v četrtek.

T. O.