Andrea Massi, Miroslav Cerar, Mateja Svet, Anna Veith, Tina Maze, Bojan Križaj in Primož Roglič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Andrea Massi, Miroslav Cerar, Mateja Svet, Anna Veith, Tina Maze, Bojan Križaj in Primož Roglič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Letošnja ambasadorka prireditve je bila Tina Maze, ki je ob Urbanu Laurenčiču tudi povezovala galavečer. Potekala je tudi dobrodelna dražba 14 kosov oblačil Tine Maze, ki jih je ta nosila na olimpijskih igrah, na katerih je tekmovala (2002, 2006, 2010, 2014). V letu 2023 bo prvi obraz akcije kolesarski as Primož Roglič, ki tako prevzema ambasadorstvo.

Kot je dejal, se na dobrodelne pobude vedno rad odzove: "Če spregovorim, sem slišan, in z veliko močjo pride tudi velika odgovornost. Če imam možnost delati takšne stvari ali pa pomagati na kakršen koli način mlajšim, se z veseljem pridružim takšnim projektom. Prav vseh podrobnosti še ne poznam, a že danes bomo začeli prvo akcijo. Koliko bomo na koncu zbrali, bomo videli prihodnje leto ponovno ob tem dogodku tu novembra. Vsi se bomo potrudili, da bomo to poslanstvo predali naprej še na višji ravni."

Tina Maze je ob predaji "dobrodelne žoge" svojemu nasledniku izzvala Rogliča, ki še okreva po operaciji rame, da jo bo moral kot pravi športnik poskušati preseči pri zbiranju pomoči. Na dražbo je že dal podpisan kolaž trenutkov svoje kariere z izklicno ceno en evro. Dražba bo trajala do prireditve prihodnje leto.

Tina Maze se je prvič srečala z veliko vzornico Matejo Svet

Tina Maze: Izhajanje iz šibkejših okolij ustvarja močnejše karakterne značilnosti

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS) je Fundacijo Miroslava Cerarja za podporo mladim obetavnim športnikom iz socialno šibkih okolij, ki so uspešni tudi v izobraževanju, ustanovil leta 2015. Od tedaj vsako leto tradicionalno pripravi dobrodelno prireditev. Pred dvema letoma so vzpostavili tudi program Botrstvo v športu, ki zagotavlja štipendije za mlade športnice in športnike, stare od 14 do 23 let.

"Izhajanje iz šibkejših okolij ustvarja močnejše karakterne značilnosti, ki so z mojega vidika pomembne za dosego uspeha. Prepričana sem, da so prav tisti, ki so že v otroštvu in mladosti izpostavljeni težavam, če jim uspe ‘preplavati’ najbolj turbulentna obdobja, močnejši kot tisti, ki ne čutijo pomanjkanja. Zato se mi zdi podpora, ki jo OKS namenja mladim športnikom iz šibkejših okolij, zelo pozitivna in sem z veseljem sprejela vlogo letošnje ambasadorke. Naj se že vnaprej zahvalim vsem, ki boste podprli ta večer in omogočili mladim športnikom pot s premagljivimi, in ne nepremagljivimi ovirami," je v pričakovanju dogodka sporočila Tina Maze.

Lani je osrednji dogodek potekal na stadionu v Stožicah, kjer so pripravili dobrodelno nogometno tekmo med ekipama Tine Maze in Aleksandra Čeferina s številnimi zvenečimi imeni iz sveta nogometa in slovenskimi olimpijci. Zbrali so 120.000 evrov.

Tina Maze ambasadorka dobrodelne prireditve olimpijskega komiteja

V osmih letih zbrali nekaj manj kot pol milijona evrov

Predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec je razkril, da se bo omenjena prireditev že prihodnje leto imenovala galaprireditev Fundacije Leona Štuklja in Mira Cerarja. "Ti dogodki so vsako leto zame najlepša prelomnica v športu. V osmih letih smo zbrali nekaj manj kot pol milijona evrov. Štipendijo je prejelo 640 mladih športnikov in športnic," je povedal.

Posnetek celotne prireditve si lahko ogledate v spodnjem videu.

Gala dobrodelni večer Olimpijskega komiteja Slovenije s Tino Maze