Portugalska se bo v nedeljo ob 19.00 pomerila z Argentino. Finale boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju. Foto: EPA
Portugalska se bo v nedeljo ob 19.00 pomerila z Argentino. Finale boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju. Foto: EPA

Finale bo v Kaunasu v nedeljo ob 19.00 s prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju. Argentina, ki je v južnoameriškem derbiju v sredo ugnala Brazilijo, brani naslov, ki ga je leta 2016 osvojila v Kolumbiji, Portugalska, ki je aktualni evropski prvak, pa se je prvič prebila v finale. Do zdaj je največji uspeh te reprezentance tretje mesto iz Gvatemale leta 2000.

V prvem polčasu mreži mirovali

Zadetki in kazenski streli s polfinala Portugalska – Kazahstan

Kazahstanci so prevzeli pobudo in v osmi minuti zatresli mrežo, toda zadetek Biržana Orazova je bil po ogledu videoposnetka razveljavljen, saj je na začetku akcije žoga prav strelcu gola ušla izven igrišča. Zatem so nevarno zapretili Portugalci. Z leve strani je streljal Pany, z obrambo pa se je izkazal Higuita. V 14. minuti so Kazahstanci Tanyanu pustili preveč prostora, toda Bebe je bil po strelu izjemnega Brazilca v dresu azijske reprezentance na mestu.

Dve minuti pozneje se je po napaki kazahstanske obrambe kar naenkrat priložnost ponudila Brunu Coelhu, ki pa je meril mimo vrat. V zaključku prvega dela je bil Kazahstan vse nevarnejši. Izvrsten je bil poskus Tanyana, ki je po podaji Higuite tri minute pred koncem z desne strani s sijajnim volejem zadel prečko, minuto pozneje pa je po hitri akciji Orazovu veselje preprečila vratnica.

46 sekund pred koncem Kazahstan izenačil

Portugalci po kazenskih strelih v finale SP-ja

Evropski prvaki so bolje začeli drugi polčas in v 23. minuti povedli. Andre je na sredini terena priboril žogo, nato pa je z desne strani podal Miguel Castro na drugo stran, kjer je Pany s pomočjo vratnice spravil žogo za hrbet Higuite. Kazahstanski vratar se je v sedmi minuti drugega dela izkazal z obrambo po voleju Joaa Matosa, zatem pa se je stopnjeval kazahstanski pritisk.

Portugalce so stisnili pred njihova vrata. Bebe je z odličnimi obrambami ohranjal prednost evropskih prvakov. Sprva mu je osem minut pred koncem po strelu Higuite pomagal tudi okvir vrat. Zatem se je izkazal z reakcijo, ko je skušal Taynan dvigniti žogo prek njega, ubranil je tri strele Arnolda Knauba, tudi poskus Douglasa, nemočen pa je bil 46 sekund pred koncem. Douglas, ki ga je prepozno pokril Erick, je podal pred vrata, kjer je nespretno najprej reagiral Joao Matos, žogo pa je v mrežo pospravil Dauren Nurgozhin.

Sorodna novica Argentina v finale po sladki zmagi nad Brazilijo

Odločilna obramba Huga in zadetek Brita

Po minuti podaljška je Kazahstan povedel po silovitem udarcu Douglasa, ki je s prostega strela Bebeja premagal med nogama. V nadaljevanju so si sledili portugalski napadi, ki so sadove obrodili minuto in 38 sekund pred koncem drugega podaljška. Pany je po levi strani imenitno preigraval. Prišel najprej mimo Daurena Tursagulova, nato še Douglasa, potem pa je našel Bruna, ki je izenačil.

Odločitev je tako padla po izvajanju kazenskih strelov. Prvega je zapravil Douglas, ki je močno streljal, toda naravnost v Bebeja. V tretji seriji je Higuita zaustavil poskus Panyja. V zadnji seriji je najprej drugi portugalski vratar Vitor Hugo zaustavil strel Knauba, Tiago Brito pa je zatem popeljal evropske prvake v finale.


Polfinale:
PORTUGALSKA – Kazahstan 3:2 (0:0) – kazenski streli
Pany 23., Bruno 49.; Nurgozhin 40., Douglas 42.

Brazilija – ARGENTINA 1:2 (1:2)
Ferrao 17.; Vaporaki 11., Borutto 13.


Četrtfinale:
BRAZILIJA – Maroko 1:0
ARGENTINA – Rusija 2:1 – kazenski streli
PORTUGALSKA – Španija 4:2 – podaljšek
KAZAHSTAN – Iran 3:2