Olimpijske igre bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta. Foto: AP
Olimpijske igre bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta. Foto: AP

"Ključe za stanovanja bomo lahko dali do začetka marca prihodnje leto. Lahko rečem, da stanje ni skrb vzbujajoče. Vse se odvija po načrtih. Tudi finance, saj bo 96 odstotkov proračuna za same igre prišlo iz zasebnih virov," je v sporočilu organizatorjev navedel predsednik organizacijskega odbora Tony Estanguet, nekdanji trikratni olimpijski prvak v kajaku in kanuju na divjih vodah.

"Doslej smo prodali 7,6 milijona vstopnic. So še vedno na voljo, posebej za nogomet, rokomet, košarko, vaterpolo in boks. Prav tako smo že izbrali prostovoljce, dobili smo 313.000 prijav in jih izbrali 45.000 iz 150 držav, ena tretjina jih prihaja iz športa. Prvič se bodo zbrali 23. marca," je dodal Estanguet.

Organizacijski odbor, ki ga vodi, ima 2100 zaposlenih, ta številka pa se bo v naslednjih šestih mesecih podvojila. Ta čas največ časa posvečajo varnostnim vprašanjem in namestitvi ter transportu.

Odprtje iger prvič izven stadiona

Pri zagotavljanju varnosti bo pomemben že začetek OI, saj bo slovesnost odprtja prvič doslej izven stadiona, na obrežju reke Sene. Čeprav so od oktobra povišani varnostni ukrepi v Franciji zaradi terorističnih groženj, pa odprtje iger na prostem ni bilo nikoli pod vprašajem, so zatrdili organizatorji.

Zaradi več kot tritedenskih poostrenih varnostnih ukrepov okrog prizorišč iger v Parizu in drugod po Franciji so številni prebivalci zaskrbljeni zaradi vprašanja svobode gibanja. Estanguet je dejal, da so pripravili ukrepe in so o njih že obvestili okoliške prebivalce, da se "ustrezno pripravijo za življenje v času OI". Pri zagotavljanju varnosti bodo poleg državnih organov sodelovale tudi zasebne varnostne firme, s 47 podjetji so sklenili pogodbe, da bodo z njimi pokrili okrog 70 odstotkov potreb.

Estanguet je prav tako poudaril, da ne pričakuje težav pri transportu in namestitvi okrog 800.000 ljudi dnevno, ki bodo v Pariz prišli navijat za svoje reprezentance iz tujine. Za 15 odstotkov bodo povečali obseg javnega prevoza glede na običajne poletne razporede, posebno pozornost pa bodo namenili linijam med Rolandom Garrosom in stadionom Parc des Princes.

Prodali so tudi okrog 830.000 vstopnic za paraolimpijske igre, na voljo jih je skupaj 2,8 milijona za 550 tekmovanj.