Foto: Nina Jelenc
Foto: Nina Jelenc

To je uspelo Mii Medved in Anji Osterman med ženskimi kajakaškimi dvojci na 500 metrov, Špeli Ponomarenko Janić med kajakašicami na 200 metrov ter Anžetu Urankarju in Roku Šmitu med moškimi kajakaškimi dvojci na 500 metrov.

Primorska kajakašica Špela Ponomarenko Janić je po pričakovanjih odlično nastopila v kvalifikacijah svoje paradne 200-metrske discipline. V svoji kvalifikacijski skupini je dosegla najboljši čas in se neposredno uvrstila v sobotni finale A, kjer se bo borila za novo kolajno z največjih tekmovanj.

V finalu A ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov bosta nastopili Mia Medved in Anja Osterman, ki sta svojo nalogo prav tako opravili že s kvalifikacijskim nastopom. V svoji skupini sta bili tretji, kar jima je prineslo neposredno napredovanje v sobotni finale A.

V konkurenci moških kajakaških dvojcev na 500 metrov sta bila na startu dva slovenska čolna. Anže Urankar in Rok Šmit sta v prvi kvalifikacijski skupini svojo nalogo opravila zelo dobro, s tretjim časom pa sta si priveslala neposredno uvrstitev v finale. Za vodilno dvojico skupine – Nemcema Jacobom Schopfom in Maxom Lemkejem – sta zaostala za sekundo in osem desetink. Veliko smole je imel mladi dvojec Matevž Manfreda-Anže Pikon. Manfredi se je namreč že po nekaj zaveslajih zlomilo veslo, tako da je bilo možnosti za naskok na najvišja mesta konec. Mladi dvojec je sicer priveslal v cilj, a z velikim zaostankom, tako da sta žal ostala brez napredovanja.

Na dveh razdaljah je nastopila ljubljanska kajakašica Ana Šteblaj. Najprej je veslala v kvalifikacijah na 1000 metrov, kjer je bila v svoji skupini četrta, tako da si je priborila nastop v polfinalu. V drugi fazi tekmovanja je zasedla peto mesto in končala nastope. Pozneje je veslala še na 200 metrov, kjer je s sedmim časom kvalifikacijske skupine prav tako prišla do polfinala. V tej fazi tekmovanja je bila v svoji skupini šesta in bo tako v soboto veslala v finalu B na 200 metrov.

V soboto nastop v finalu A mešanih kajakaških dvojcev na 500 metrov čaka Mio Medved in Roka Šmita. Sledijo nastopi Mie Medved in Anje Osterman ter Anžeta Urankarja v kajakaških dvojcih, za konec finalov pa bo Špela Ponomarenko Janić lovila zmagovalni oder v finalu A na 200 metrov. Po finalih sledi nov sklop kvalifikacij, kjer bosta na 200 metrov veslala Anže Urankar in Anže Pikon, na 1000 metrov Jošt Zakrajšek in Simon Oven, na 500 metrov pa Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić.