Drew Brees, zvezdniški podajalec New Orleansa, je prvoimenovani v protikartelni tožbi igralcev proti Ligi NFL. Bo
Drew Brees, zvezdniški podajalec New Orleansa, je prvoimenovani v protikartelni tožbi igralcev proti Ligi NFL. Bo "quaterback" Svetnikov sezono preživel na sodiščih ali na igriščih? Foto: Reuters

Usoda nove sezone Lige NFL v ameriškem nogometu je vse bolj negotova, potem ko je zvezno pritožbeno sodišče v New Yorku presodilo, da imajo lastniki klubov pravico do izvajanja "lock-outa", s katerim nogometašem preprečujejo delo vse dokler ne bo dogovora o novi kolektivni pogodbi. S 4. marcem je potekel prejšnji dogovor med igralskim sindikatom NFLPA in vodstvom lige ter lastniki, s čimer so se ustavile vse dejavnosti v najpriljubljenejšem ameriškem športu.

9 milijard vzrokov za spor
Po več kot enoletnih neuspešnih pogajanjih, kjer se niso uspeli dogovoriti o delitvi 9-milijardne pogače, ki bi zadovoljila obe strani, so igralci razpustili sindikat. S tem so se odprla vrata za sodne postopke proti NFL-u, vse bolj zagrizen pravni boj pa onemogoča normalna pogajanja in pravočasni dogovor, s katerim bi še lahko pravočasno začeli sezono 2011.

Konec aprila je deseterica najboljših igralcev s skupno tožbo prepričalo okrožno sodišče, da je ukazalo NFL-ju konec "lock-outa". Zvezno sodišče je medtem vpletenim stranem naložila pogajanja in jim svetovalo rešitev izven sodnih dvoran. Lastniki so s pritožbo hitro zaustavili prvi sklep, zdaj pa so dobili potrdilo, da okrožno sodišče ni pristojno za razsojanje v "vojni med milijonarji in miljarderji" kot v ZDA označujejo spor.

Do rešitve v mesecu in pol?
Novica o razsodbi je prišla ravno na dan, ko so se v Minneapolisu srečali predstavniki obeh strani, ki sta zelo različno sprejeli odločitev. "Čas se izteka! Čas je, da se znova usedemo za mizo in rešimo zadeve," se komisar lige Roger Goodell zaveda, da samo s sodnimi zmagami ne bo videl nove sezone. Nove sodne bitke se bodo bile v začetku junija, igralci in lastniki pa se morajo za povsem normalen začetek sezone dogovoriti do 4. julija oz. vsaj do začetka pripravljanih taborov, ki se bodo začeli konec julija. V primeru kasnejšega dogovora je možen bolj zgoščen urnik tekem ali pa krčenja števila tekem.